Sülün ve Beç Tavuğunda Et Kalitesi Üzerine Yetiştirme Sistemi ve Kesim Yaşının Etkisi


Boz M. A. (Yürütücü), Sarıca M., Yamak U. S., Öz F.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2016 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Aralık 2016
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2021

Proje Özeti

Bu çalışmada yetiştirme sistemi ve kesim yaşının sülün ve beç tavuklarında göğüs ve but eti besin madde ve yağ asitleri içeriği üzerine etkisi belirlenmiştir. Bu amaçla göğüs ve but etinde kuru madde, ham protein, ham kül, ham yağ ve yağ asitleri kompozisyonu ortaya koyulmuştur.  Çalışmanın hayvan materyalini kapalı ve serbest gezinmeli sistemde 14, 16 ve 18 hafta yetiştirilen (erkek-dişi karışık) sülün ve beç tavukları oluşturmuştur. Sülün ve beç tavuklarında ayrı olmak üzere göğüs ve but eti örneklerinden 2 tekerrür olmak üzere toplam 48 örnek üzerinde analizler gerçekleştirilmiştir. Analizler -18/-22 °C’de muhafaza edilen et örnekleri üzerinde yapılmıştır.

Çalışmada sülünlerin but eti kuru madde ve kül miktarı 18. haftada, C18 ise 16. haftada ve C20:1 serbest gezinmeli sistemde daha yüksek bulunmuştur.  Göğüs eti C18:2n6c, ADYA ve n6  18. hafta, C22:1n9 ve n3 ise 16. haftada daha yüksek belirlenmiştir.

Beç tavuklarının göğüs eti C16, C18, C22:1n9, DYA serbest gezinmeli sistemde, C18:1n9c, C20:1, T+ADYA ve n9 ise kapalı sistemde daha yüksek bulunmuştur. But etinde C20:1 16. haftada, C22:1n9 ve n3 18. haftada daha yüksek belirlenmiştir.

Sonuç olarak; bu çalışmada sülün ve beç tavuklarının göğüs ve but etinde yaş ve yetiştirme sisteminin bazı et kalite özellikleri üzerine etkisinin önemli olduğu görülmüştür. Genel anlamda sülün ve beç tavuklarında doymuş yağ asitlerinin yüksek, çoklu doymamış yağ asitlerin ise düşük olduğu görülmüştür.