Boz M. A. (Yürütücü), Sarıca M., Yamak U. S., Öz F.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2016 - 2021
Bu çalışmada yetiştirme
sistemi ve kesim yaşının sülün ve beç tavuklarında göğüs ve but eti besin madde
ve yağ asitleri içeriği üzerine etkisi belirlenmiştir. Bu amaçla göğüs ve but
etinde kuru madde, ham protein, ham kül, ham yağ ve yağ asitleri kompozisyonu
ortaya koyulmuştur. Çalışmanın hayvan
materyalini kapalı ve serbest gezinmeli sistemde 14, 16 ve 18 hafta
yetiştirilen (erkek-dişi karışık) sülün ve beç tavukları oluşturmuştur. Sülün
ve beç tavuklarında ayrı olmak üzere göğüs ve but eti örneklerinden 2 tekerrür
olmak üzere toplam 48 örnek üzerinde analizler gerçekleştirilmiştir. Analizler
-18/-22 °C’de muhafaza edilen et örnekleri üzerinde yapılmıştır.
Çalışmada sülünlerin
but eti kuru madde ve kül miktarı 18. haftada, C18 ise 16. haftada ve C20:1
serbest gezinmeli sistemde daha yüksek bulunmuştur. Göğüs eti C18:2n6c, ADYA ve n6 18. hafta, C22:1n9 ve n3 ise 16. haftada daha
yüksek belirlenmiştir.
Beç
tavuklarının göğüs eti C16, C18, C22:1n9, DYA serbest gezinmeli sistemde,
C18:1n9c, C20:1, T+ADYA ve n9 ise kapalı sistemde daha yüksek bulunmuştur. But
etinde C20:1 16. haftada, C22:1n9 ve n3 18. haftada daha yüksek belirlenmiştir.
Sonuç olarak; bu çalışmada sülün
ve beç tavuklarının göğüs ve but etinde yaş ve yetiştirme sisteminin bazı et
kalite özellikleri üzerine etkisinin önemli olduğu görülmüştür. Genel anlamda sülün
ve beç tavuklarında doymuş yağ asitlerinin yüksek, çoklu doymamış yağ asitlerin
ise düşük olduğu görülmüştür.