TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2023
nsanların yaşam kalitelerinin artırılmasında kaliteli ve doğru beslenme çok önemli bir unsurdur. Günlük
tüketilen enerji ve protein miktarının karşılanması için alınan enerji ve proteinin hangi besin kaynaklarından
sağlanması gerektiğini bilmek, dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır. Dengeli beslenen bir kişi
karbonhidrat, vitamin ve protein ihtiyacını günlük gereksinimi karşılaması gerekmektedir. Özellikle hayvansal
protein açığını en iyi derecede ve ucuz şekilde giderebilecek kaynakların başında su ürünleri gelmektedir.
Ancak balık tüketimi ülkemiz, dünya ortalamasının altında kalmaktadır. Balık tüketiminin arzu edilenden daha
az olmasının nedenleri arasında; beslenme alışkanlığı ve tüketim kültürü, su ürünlerini sezonunda ve taze
tüketme isteği, işlenmiş su ürünlerine olan talebin düşük olması gibi çeşitli faktörler bulunmaktadır. Literatür
araştırması yapıldığında, balık tüketimi analizi ve öneriler ile ilgili araştırmalar çokça yer almakta olup balık
tüketimine yönelik teorik tespit ve önerilere bu bağlamda rastlamak mümkündür. Bu çalışmada insanların
tüketim alışkanlığına doğrudan etki etmek için katılımcılara balık temelli yemek yapımına yönelik uygulama
mutfağında workshop düzenlenerek restoranlarda ya da evlerde tüketilen balık ürünlerinin dışında farklı
pişirme yöntem ve teknikleriyle birlikte farklı sunumlar ile lezzetli balık yemekleri üretilecek ve aynı zamanda
üretilen bu yemeklerin katılımcılara tadımlarının yapılması sağlanacaktır. Böylelikle katılımcılara sağlıklı bir
ürün olan balık tüketim alışkanlığı teşvik edilecek ve aynı zamanda balıktan üretilen yemeklerin yapımı
konusunda farklı teknik ve görsel sunumlar hazırlanacaktır. Yapılacak workshop ile aynı zamanda
katılımcılara taze balık tespit etme ve balıkların mevsimselliği konusunda bilgilendirme yapılarak balığın doğru
bir şekilde işlenerek hangi yemek için hangi işleme, doğrama ya da ayıklama metodları kullanılır gibi sorulara
uygulamalı olarak cevap oluşturulacaktır.