Kırsal Kesimde Balık Tüketiminin Yaygınlaştırılmasına Yönelik Bir Saha Çalışması


Creative Commons License

Beşcanlar S.

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2022
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2023

Proje Özeti

nsanların yaşam kalitelerinin artırılmasında kaliteli ve doğru beslenme çok önemli bir unsurdur. Günlük tüketilen enerji ve protein miktarının karşılanması için alınan enerji ve proteinin hangi besin kaynaklarından sağlanması gerektiğini bilmek, dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır. Dengeli beslenen bir kişi karbonhidrat, vitamin ve protein ihtiyacını günlük gereksinimi karşılaması gerekmektedir. Özellikle hayvansal protein açığını en iyi derecede ve ucuz şekilde giderebilecek kaynakların başında su ürünleri gelmektedir. Ancak balık tüketimi ülkemiz, dünya ortalamasının altında kalmaktadır. Balık tüketiminin arzu edilenden daha az olmasının nedenleri arasında; beslenme alışkanlığı ve tüketim kültürü, su ürünlerini sezonunda ve taze tüketme isteği, işlenmiş su ürünlerine olan talebin düşük olması gibi çeşitli faktörler bulunmaktadır. Literatür araştırması yapıldığında, balık tüketimi analizi ve öneriler ile ilgili araştırmalar çokça yer almakta olup balık tüketimine yönelik teorik tespit ve önerilere bu bağlamda rastlamak mümkündür. Bu çalışmada insanların tüketim alışkanlığına doğrudan etki etmek için katılımcılara balık temelli yemek yapımına yönelik uygulama mutfağında workshop düzenlenerek restoranlarda ya da evlerde tüketilen balık ürünlerinin dışında farklı pişirme yöntem ve teknikleriyle birlikte farklı sunumlar ile lezzetli balık yemekleri üretilecek ve aynı zamanda üretilen bu yemeklerin katılımcılara tadımlarının yapılması sağlanacaktır. Böylelikle katılımcılara sağlıklı bir ürün olan balık tüketim alışkanlığı teşvik edilecek ve aynı zamanda balıktan üretilen yemeklerin yapımı konusunda farklı teknik ve görsel sunumlar hazırlanacaktır. Yapılacak workshop ile aynı zamanda katılımcılara taze balık tespit etme ve balıkların mevsimselliği konusunda bilgilendirme yapılarak balığın doğru bir şekilde işlenerek hangi yemek için hangi işleme, doğrama ya da ayıklama metodları kullanılır gibi sorulara uygulamalı olarak cevap oluşturulacaktır.