Marx Jeneretör Yapısı Kullanılarak Düşük Güçteki Transformatörlerde Kısa Devre Dayanım Testinin Gerçekleştirilmesi ve Simülasyon Sonuçlarının Karşılaştırılması


Alpsalaz F.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2025

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2023
  • Bitiş Tarihi: Mart 2025

Proje Özeti

gelen ve genellikle önceden tahmin edilmesi mümkün olmayan enerji kesintileri özellikle sanayi tesislerinde üretimin aksamasına neden olmakta ve iş gücü kayıplarına yol açabilmektedir. Güç sistemlerindeki enerji kesintilerin önemli nedenlerinden biri sistemde meydana gelen arızalardır. Elektrik sisteminde bu kadar önemli olan transformatörleri en çok zorlayan ise kısa devre durumudur. Elektrik devrelerinde akım her zaman en kolay yolu(en düşük empedans) tercih eder. Transformatörler, işletme şartlarında birçok elektriksel ve mekaniksel zorlayıcı kuvvetlere maruz kalırlar. Ancak bunlardan en şiddetli ve en önemlisi kısa devre kuvvetleridir. Transformatörler kısa devreye maruz kaldığında transformatörde ortaya çıkan elektromanyetik kuvvetler sargılarda önemli mekanik etkiler meydana getirmektedir. Bu etkiler, büyük tahribatlara neden olmasının yanında, müdahale olmaması durumunda transformatörün patlamasına dahi neden olabilecek ciddi mekanik hasarlara neden olmaktadır. Bu nedenle, kısa devre akımına dayanma yeteneği, bir transformatörün en temel özelliklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Sektördeki transformatörlerin genel kalitesini tek başına gösterebilecek yegane durum kısa devredir. Bu durumu simule eden deneyin adı ise kısa devre dayanımı deneyidir. Kısa devre dayanımı deneyi üretici test laboratuvarlarında gerçekleştirilememektedir. Bu deneyi gerçekleştirebilecek dünyadaki geçerli laboratuvar sayısı da sınırlıdır. Bu sebeple bu deney pahalı bir deneydir. Transformatör tasarım ve üretim kalitesini kanıtlama anlamında bu teste başvurulur. Ya da müşteri talep ederse tasarıma ait kısa devre hesaplarını isteyip bunun üzerinden değerlendirme yapabilir. Kısa devre dayanım deneyi test maliyeti çok yüksek olduğundan dolayı genellikle güç transformatörlerine uygulanmaktadır. Tek fazlı transformatörlerde 1 KVA, 3 fazlı transformatörlerde ise 5 KVA altına maliyeti dolayısıyla pek tercih edilmemektedir. Kısa devre dayanım deneyinde transformatör sargılarına asimetrik 9 darbe uygulanır ve transformatörün empedans değerinin ne kadar değişime maruz kaldığına bakılır ve testten geçip geçmediği test edilmiş olur.

Bu projede kısa devre dayanım deneyi dışında bırakılan düşük güçteki transformatörler için 9 asimetrik gerilim darbesi Marx jeneretör devre yapısı kullanılarak oluşturulacaktır. Bunun yanında nüve ve transformatör sargıları üzerine ısı sensörleri yerleştirilecektir. Böylece oluşmuş olan radyal ve eksensel kuvvetlerin etkileri de Termal olarak ölçülmüş olacaktır. Deney sonuçlarının yanında transformatör ve asimetrik darbeler Ansys programında  @Maxwell ve @Workbench ortamında simüle edilerek Elektromanyetik kuvvetlerin etkileri ile ısı durumları ayrıca incelenecektir. Bu simülasyon sonuçları ile deneysel sonuçlar karşılaştırılacaktır. Devredeki elektriksel ölçümler hem hafızalı osiloskop ile hem de harici olarak devreye bağlanan ardunio kartları ile eş zamanlı ölçüm yapılacaktır. Böylelikle bir transformatördeki kısa devre dayanım testi gerçekleştirilmiş olup radyal ve eksensel kuvvetlerin etkisi termal olarak incelenmiş olacaktır. Böylelikle düşük güçteki transformatörler için düşük maliyetli bir test cihaz modellenmiş olacaktır. Kısa devre dayanım testi deneysel ve simülasyon sonuçları karşılaştırılmış olacaktır.