Farklı Azot Dozlarının Kenevir (Cannabis sativa var. sativa) Tohumlarının Kimyasal Kompozisyonuna Etkileri


Alsaleh A. (Yürütücü), Yilmaz G., Yazici L., Kartaloğlu N., Yildirim C.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2022
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2024

Proje Özeti

Kenevir (Cannabis sativa L.) dünyanın en eski kültür bitkilerinden biri olarak kabul edilen, tek yıllık bir bitkidir. Anavatanı Asya ülkeleri olan bu bitki, günümüzde Kanada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa ve Afrika'da yetiştirilmektedir. Gıda ve yem, kozmetik, inşaat ve ilaç endüstrisi gibi birçok farklı sektörlerde kullanılabilen, sürdürülebilir ve düşük çevresel etkiye sahip bir bitkidir.

Kenevir bitkisinin tohumları yağ, protein, yağ asitleri ve minareller açısından yüksek besin değeri içermesi ve farklı kullanım alanlarına sahip olması nedeniyle son yıllarda bu bitkinin tohumlarına ilgi daha da artmıştır. Ülkemizde bulunan kenevir genotipleri tohumlarının yağ oranları, yağ asidi kompozisyonu ve protein içerikleri ile ilgili çalışmalar halen yetersizdir. Bu çalışmada yerel ve yaygın üretilen bir genotip olan Narlısaray ile yabancı bir çeşit olan Futura 75 çeşidinin, kontrol (0 kg/da) ile birlikte 8, 12, 16, 20 kg N/da azot dozları esas alınarak, kenevirde farklı genotip ve farklı uygulama azot dozlarının yağ oranları, yağ asitleri, protein ve mineral madde içeriklerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.