Alsaleh A. (Yürütücü), Yilmaz G., Yazici L., Kartaloğlu N., Yildirim C.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2024
Kenevir (Cannabis sativa
L.) dünyanın en eski kültür bitkilerinden biri olarak kabul edilen, tek yıllık
bir bitkidir. Anavatanı Asya ülkeleri olan bu bitki, günümüzde Kanada, Amerika
Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa ve Afrika'da yetiştirilmektedir. Gıda ve yem,
kozmetik, inşaat ve ilaç endüstrisi gibi birçok farklı sektörlerde
kullanılabilen, sürdürülebilir ve düşük çevresel etkiye sahip bir bitkidir.
Kenevir bitkisinin tohumları yağ, protein, yağ
asitleri ve minareller açısından yüksek besin değeri içermesi ve farklı kullanım
alanlarına sahip olması nedeniyle son yıllarda bu bitkinin tohumlarına ilgi
daha da artmıştır. Ülkemizde bulunan kenevir genotipleri tohumlarının yağ oranları,
yağ asidi kompozisyonu ve protein içerikleri ile ilgili çalışmalar halen
yetersizdir. Bu çalışmada yerel ve yaygın üretilen bir genotip olan Narlısaray
ile yabancı bir çeşit olan Futura 75 çeşidinin, kontrol (0 kg/da) ile birlikte
8, 12, 16, 20 kg N/da azot dozları esas alınarak, kenevirde farklı genotip ve
farklı uygulama azot dozlarının yağ oranları, yağ asitleri, protein ve mineral
madde içeriklerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.