Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2016 - 2021
Bu
çalışmada yetiştirme sistemi, kesim yaşı ve cinsiyetin kınalı kekliklerde (A.
chukar) göğüs ve but eti besin madde ve yağ asitleri içeriği üzerine etkisi
belirlenmiştir. Bu amaçla göğüs ve but etinde kuru madde, ham protein, ham kül,
ham yağ ve yağ asitleri kompozisyonu ortaya koyulmuştur. Çalışmanın hayvan materyalini kapalı ve
serbest gezinmeli sistemde 14, 16 ve 18 hafta yetiştirilen erkek ve dişi kınalı
keklikler oluşturmuştur. Göğüs ve but eti örneklerinden 2 tekerrür olmak üzere
toplam 48 örnek üzerinde analizler gerçekleştirilmiştir. Analizler -18/-22
°C’de muhafaza edilen et örnekleri üzerinde yapılmıştır.
Çalışmada genel olarak, göğüs etinde kuru madde ve protein, but etinde
ise yağ oranı yüksek bulunmuştur. Göğüs etinde but etine göre toplam doymuş yağ
asitleri oranı daha yüksektir. But etinde toplam tekli ve toplam aşırı doymamış
yağ asitleri, ∑n3, ∑n6 ve ∑n9 yağ
asitleri oranı göğüs etine göre kısmen yüksektir. But etinde; ham yağ,
C18:2n6c, C20:1 toplam aşırı doymamış yağ asitleri ile toplam doymamış yağ
asitleri ve ∑n6; kapalı sistemde C18, C22:1n9, toplam doymuş yağ asitleri ve
∑n3 serbest gezinmeli sistemde daha yüksek bulunmuştur. Göğüs etinde 14.
haftalık yaşta C18:2n6c değeri daha yüksektir. But eti C18 ve C22:1n9 ile
toplam doymuş yağ asitleri, ∑n3 14. haftada daha yüksek iken, C18:1n9c, toplam tekli doymamış yağ asitleri,
toplam doymamış yağ asitleri, ∑n9 ve BDİ
18. haftada daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada cinsiyetin et kalite
özellikleri üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur.
Sonuç
olarak; bu çalışmada kekliklerin göğüs ve but etinde yaş ve yetiştirme
sisteminin bazı et kalite özellikleri üzerine etkisinin önemli olduğu
görülmüştür.