Kekliklerde (Alectoris Chukar) Et Kalitesi Üzerine Yetiştirme Sistemi, Kesim Yaşı ve CinsiyetinEtkisi


Boz M. A. (Yürütücü), Öz F.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2016 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2016
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2021

Proje Özeti

Bu çalışmada yetiştirme sistemi, kesim yaşı ve cinsiyetin kınalı kekliklerde (A. chukar) göğüs ve but eti besin madde ve yağ asitleri içeriği üzerine etkisi belirlenmiştir. Bu amaçla göğüs ve but etinde kuru madde, ham protein, ham kül, ham yağ ve yağ asitleri kompozisyonu ortaya koyulmuştur.  Çalışmanın hayvan materyalini kapalı ve serbest gezinmeli sistemde 14, 16 ve 18 hafta yetiştirilen erkek ve dişi kınalı keklikler oluşturmuştur. Göğüs ve but eti örneklerinden 2 tekerrür olmak üzere toplam 48 örnek üzerinde analizler gerçekleştirilmiştir. Analizler -18/-22 °C’de muhafaza edilen et örnekleri üzerinde yapılmıştır.

Çalışmada genel olarak, göğüs etinde kuru madde ve protein, but etinde ise yağ oranı yüksek bulunmuştur. Göğüs etinde but etine göre toplam doymuş yağ asitleri oranı daha yüksektir. But etinde toplam tekli ve toplam aşırı doymamış yağ asitleri,  ∑n3, ∑n6 ve ∑n9 yağ asitleri oranı göğüs etine göre kısmen yüksektir. But etinde; ham yağ, C18:2n6c, C20:1 toplam aşırı doymamış yağ asitleri ile toplam doymamış yağ asitleri ve ∑n6; kapalı sistemde C18, C22:1n9, toplam doymuş yağ asitleri ve ∑n3 serbest gezinmeli sistemde daha yüksek bulunmuştur. Göğüs etinde 14. haftalık yaşta C18:2n6c değeri daha yüksektir. But eti C18 ve C22:1n9 ile toplam doymuş yağ asitleri, ∑n3 14. haftada daha yüksek iken,  C18:1n9c, toplam tekli doymamış yağ asitleri, toplam doymamış yağ asitleri,  ∑n9 ve BDİ 18. haftada daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada cinsiyetin et kalite özellikleri üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur.

Sonuç olarak; bu çalışmada kekliklerin göğüs ve but etinde yaş ve yetiştirme sisteminin bazı et kalite özellikleri üzerine etkisinin önemli olduğu görülmüştür.