Yozgat ili halk elinde yetiştirilen değişik varyeteye sahip yerli ırk kazlarda kesim ve karkas özelliklerinin tespiti


Boz M. A., Güçlü Ş.(Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2013 - 2014

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2013
  • Bitiş Tarihi: Mart 2014

Proje Özeti

Bu çalışmada Yozgat yöresinde yetiştirilen 4 farklı tüy rengine sahip (Beyaz-Alaca-Siyah-Gri) kaz varyetelerinde kesim ve karkas özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Halk elinde üretilen kazlardan 7 aylık yaşta her varyeteden 10 erkek ve 10 dişi kaz kesilerek kesim ve karkas özellikleri ile et kalite özelliklerinden pH ve renk özellikleri ortaya konulmuştur.  Canlı ağırlık, sıcak ve soğuk karkas ağırlığı, baş, ayak ve abdominal yağ ağırlıkları açısından varyeteler arasında farklılıklar önemli bulunmuştur (P˂0.05). En yüksek canlı ağırlık Beyaz varyete kazlarda, en düşük ağırlık ise Siyah ve Gri varyete kazlarda tespit edilmiştir. Sıcak ve soğuk karkas randımanı ortalama %66.30 - %65.89 olup, Siyah varyete kazlar %64.63 ile en düşük oranı göstermiştir (P˂0.05). Karkas parçaları ve yenilebilir iç organların canlı ağırlığa göre oranları varyeteler arasında önemli farklılık göstermiştir (P˂0.05). Göğüs ve but eti L, a, b değerleri yönünden varyeteler arasında farklılık tespit edilmiştir (P˂0.05). Göğüs derisi a* değeri hariç göğüs ve but deri örneklerinde varyeteler açısından L, a, b değerleri arasında farklılık önemli bulunmuştur (P˂0.05). Aynı şeklide göğüs ve but eti pH değerleri de varyeteler arasında farklılık göstermiştir (P˂0.05). Elde edilen veriler, yöredeki yerli ırk kazlardan özellikle Beyaz ve Alaca tüy rengine sahip kazların besi için uygun olabileceğini göstermektedir.