Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2013 - 2014
Bu çalışmada Yozgat yöresinde yetiştirilen 4 farklı
tüy rengine sahip (Beyaz-Alaca-Siyah-Gri) kaz varyetelerinde kesim ve karkas
özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Halk elinde üretilen kazlardan 7 aylık
yaşta her varyeteden 10 erkek ve 10 dişi kaz kesilerek kesim ve karkas
özellikleri ile et kalite özelliklerinden pH ve renk özellikleri ortaya
konulmuştur. Canlı ağırlık, sıcak ve
soğuk karkas ağırlığı, baş, ayak ve abdominal yağ ağırlıkları açısından
varyeteler arasında farklılıklar önemli bulunmuştur (P˂0.05). En yüksek canlı
ağırlık Beyaz varyete kazlarda, en düşük ağırlık ise Siyah ve Gri varyete
kazlarda tespit edilmiştir. Sıcak ve soğuk karkas randımanı ortalama %66.30 -
%65.89 olup, Siyah varyete kazlar %64.63 ile en düşük oranı göstermiştir
(P˂0.05). Karkas parçaları ve yenilebilir iç organların canlı ağırlığa göre
oranları varyeteler arasında önemli farklılık göstermiştir (P˂0.05). Göğüs ve
but eti L, a, b değerleri yönünden varyeteler arasında farklılık tespit
edilmiştir (P˂0.05). Göğüs derisi a* değeri hariç göğüs ve but deri
örneklerinde varyeteler açısından L, a, b değerleri arasında farklılık önemli
bulunmuştur (P˂0.05). Aynı şeklide göğüs ve but eti pH değerleri de varyeteler
arasında farklılık göstermiştir (P˂0.05). Elde edilen veriler, yöredeki yerli ırk
kazlardan özellikle Beyaz ve Alaca tüy rengine sahip kazların besi için uygun
olabileceğini göstermektedir.