TÜBİTAK Projesi, 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı, 2025 - 2026
Son yıllarda artan gıda taleplerin karşılamak amacı ile yoğun bir bitkisel üretim yapılmaktadır. Bu yoğunluğu sekteye uğratan olgulardan biride hastalık ve zararlıların neden olduğu ürün kayıplarıdır. Özellikle hastalıkların vermiş olduğu zarar hem ürünlerde verim kaybına neden olmaktadır hem de ürünlerin pazar değerini düşürmektedir. Bunu azaltmak amacı ile kullanılan kimyasalların kullanımı son yıllarda en üst seviyelere ulaşmaktadır. Güncel olayları takip ettiğimizde sürekli olarak yurtdışına ihraç edilen ürünler özellikle pestisit kalıntılarından dolayı geri gönderilmektedir. Bu yoğun kimyasal kullanımı insan ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkilemekte, toprağı yorarak eskisi kadar ürün alımını engellemektedir. Bu olumsuzlukları bertaraf etmek için çevre dostu uygulamalar geliştirilmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir tarımı ve toprağa verecek zararı minimuma indirmeyi hedefleyen bu çalışmamızda hem laboratuvarda hem de sera çalışmaları yürüterek pratiğe aktarılma konusunda yapılan ilk çalışmalar içerisinde yer almayı hedeflemektedir.