Çeşitli makarnalık buğday (Triticum durum Desf.) genotiplerindeki toksisitenin kadmiyuma ait doğrulanmış moleküler markerler kullanılarak değerlendirilmesi


ALSALEH A. (Yürütücü), ÖZKAN H., BALOCH F. S., ERBAKAN M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Aralık 2019
  • Bitiş Tarihi: Mart 2022

Proje Özeti

Tarım arazilerinde görülen toksik element kirliliğinin insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Gıda tüketimi yoluyla vücuda geçen toksik elementlerin çoğunluğu tahıl ve sebze tüketimi nedeniyle gerçekleşmektedir Makarnalık buğday, Türkiye'de insanların tüketimi için önemli bir üründür. Makarnalık buğday çeşitleri genetik olarak, toksik elementleri, uluslararası standartların izin verdiği seviyelerin üzerindeki seviyelerde biriktirmepotansiyeline sahiptir. Bunun nedenle, toksik element birikim problemlerine karşı önlem almanın en uygun yollarından biri düşük toksik element birikim potansiyeline sahip ticari çeşitlerin kullanılmasıdır. Günümüzde, Türk makarnalık buğday genotiplerinin önemli bir kısmı için toksik element birikimi ile ilgili kısıtlı veri bulunmaktadır. Bu çalışmada, en sık karşılaşılan toksik elementlerden olan Arsenik, Baryum, Kurşun, Kadmiyum, Krom, Kobalt, Bakır, Manganez, Molibden, Nikel, Platin, Civa, Talyum, Titanyum, Çinko ve Selenyum gibionbeş tane elementin, tarihi çeşitle ve farklı kaynaklardan elde edilen yerel popülasyonların tamamını kapsayacakşekilde seçilmiş olan farklı Türk makarnalık buğday çeşitlerindeki konsantrasyonlarının acilen değerlendirilmeye ihtiyacı olduğunu düşünmekteyiz. Bu amaçla 109 adet makarnalık buğday genotipi Yozgat ve Adana bölgelerinde ekimi yapılarak toksisite tayinlerinin yapılması ve son yıllarda buğday danesinde Cd alımıyla ilgili keşfedilen moleküler markörlerin PCR temelli bir genetik tarama metoduyla desteklenmesi planlanmaktadır. Elde edilen sonuçlar düşük toksisite değerlerine sahip makarnalık buğday türlerinin tespiti için kullanılabilecektir. Böylece, önerilen bu çalışma, makarnalık buğday ıslah programlarını ve bunların son ürünü ile tüketicilerin sağlığını desteklemeyi amaçlayan entegre bir model çalışması olacaktır.