Journal of innovative engineering and natural science (Online), vol.5, no.2, pp.607-622, 2025 (Peer-Reviewed Journal)
Süt çiftliklerinde üretim maliyetlerinin önemli bir kısmını enerji tüketimi oluşturmaktadır. Özellikle çiğ süt soğutma işlemleri, enerji ihtiyacının fazla olduğu bir süreç olup, maliyetlerin azaltılmasında biyogaz kullanımı önemli bir potansiyel taşımaktadır. Süt üretiminde kullanılan hayvanların atıkları, yerel enerji taleplerini de karşılayabilir ayrıca karbon emisyonlarını ve çevresel etkileri minimize edilmesine olanak sağlayabilir. Bu çalışmanın amacı, Yozgat ilindeki süt çiftliklerinin enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere hayvansal atıklarının biyogaz üretim potansiyelini değerlendirmektir. Çalışmada, il genelindeki süt işletmelerinin çiğ süt soğutma işlemlerinde biyogaz enerjisinin kullanımı analiz edilmiş ve sağlanabilecek ekonomik ve çevresel avantajlar incelenmiştir. Sonuçlara göre, Yozgat’ta bulunan 221.665 büyükbaş hayvandan, 163.588 süt sığırının atıklarından üretilebilecek biyogazdan yılda yaklaşık 26.06 GWh elektrik enerjisi üretilebileceği ve bu miktarın ilin yıllık elektrik tüketiminin %2,54'ünü karşılayabilecek bir düzeyde olduğu hesaplanmıştır. Ayrıca ilde toplanan çiğ sütün soğutma işlemlerinde gereksinim duyulan enerjinin tamamını karşılayabileceği görülmüştür. Yozgat ilinde hayvansal atıklardan üretilebilecek elektrik enerjisiyle; linyite göre 27.474,24 ton CO₂, taş kömürüne göre 23.140,88 ton CO₂, fuel-oil’e göre 19.098,98 ton CO₂, doğalgaza göre 13.005,94 ton CO₂, nükleer enerjiye göre 1.719,96 ton CO₂ ve jeotermal enerjiye göre 990,28 ton CO₂ salınımı önlenmiş olacaktır. Bu bulgular, biyogaz kullanımının yerel enerji maliyetlerini düşürme ve çevresel sürdürülebilirliği sağlama potansiyelini göstermektedir.