MEDICAL HEMP CULTIVATION IN GREENHOUSE CONDITIONS


Erol O., Yazici L., Yılmaz G.

5th. International Congress on Contemporary Scientific Research, Kayseri, Turkey, 21 - 22 April 2024, vol.1, pp.1428-1441

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • Volume: 1
  • City: Kayseri
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.1428-1441
  • Yozgat Bozok University Affiliated: Yes

Abstract

Cannabis (Cannabis sativa L.) is an annual, herbaceous plant belonging to the Cannabinaceae family, which has versatile uses in industry. The controlled cultivation of cannabis in greenhouses requires a completely different and specialized approach. Greenhouses are areas where factors affecting the plant such as light, temperature, humidity, carbon dioxide, ventilation are kept under control in controlled conditions, without being dependent or partially dependent on climate and other environmental conditions. In cannabis cultivation in greenhouse conditions, year-round production is ensured with complete control during the vegetation period, and there are some advantages on the desired cannabinoid production, cannabis biomass yield and quality. Considering all these advantageous aspects, it is necessary to have knowledge about cannabis cultivation in the greenhouse. In greenhouse hemp cultivation, the amount and intensity of light to be used, the photoperiod and light source to be used, temperature, irrigation and relative humidity, air circulation and CO2 amount in the cultivation area play an important role for high yield and quality. Another important issue in greenhouse cannabis cultivation is the propagation methods of cannabis. Propagation of cannabis can be done by seed or vegetatively by cuttings or micropropagation using tissue culture techniques. Determining the harvest time is an important and critical stage. Depending on the production purpose, the harvest time of the plant should be followed. After harvesting, care should be taken to carry out drying processes at appropriate temperatures in order to prevent deterioration in the structure and amount of cannabinoids. This study was carried out to review the practices that should be done in the cultivation of medical cannabis in the greenhouse

Kenevir (Cannabis sativa L.) Cannabinaceae familyasına ait tek yıllık, otsu gelişen, endüstride çok yönlü kullanım alanlarına sahip bir bitkidir. Kenevirin serada kontrollü biçimde yetiştirilmesi tamamen farklı ve özel bir yaklaşım gerektirmektedir. Seralar kontrollü koşullarda, iklime ve diğer çevre koşullarına bağlı kalmadan veya kısmen bağlı kalarak ışık, sıcaklık, nem, karbondioksit, havalandırma gibi bitkiyi etkileyen faktörlerin kontrol altında tutulduğu alanlardır. Sera koşullarında kenevir yetiştiriciliğinde, vejetasyon dönemi süresince tam bir kontrol ile yıl boyunca üretim sağlanmakta, arzu edilen kannabinoid üretimi, kenevir biyokütle verimi ve kalitesi üzerine bazı avantajları yönleri bulunmaktadır. Tüm bu avantajlı yönleri göz önüne alındığında serada kenevir yetiştiriciliği konusunda bilgi birikimine sahip olmak gerekmektedir. Serada kenevir yetiştiriciliğinde kenevir bitkisinin etkili bir şekilde yetiştirilmesi, kullanılacak ışık miktarı ve yoğunluğu, kullanılacak fotoperiyod ve ışık kaynağı, sıcaklık, sulama ve bağıl nem, yetiştiricilik yapılan alandaki hava sirkülasyonu ve CO2 miktarı yüksek verim ve kalite için önemli rol oynamaktadır. Serada kenevir yetiştiriciliğinde bir diğer önemli konu ise kenevirin çoğaltma yöntemleridir. Kenevirin çoğaltılması tohumla yapılabileceği gibi vejetatif olarak çelik ile veya doku kültürü teknikleri kullanılarak mikroçoğaltım da yapılabilmektedir. Hasat zamanının belirlenmesi önemli ve kritik bir aşamadır. Üretim amacına bağlı olarak bitkinin hasat zamanı takip edilmelidir. Hasat işleminden sonra kannabinoidlerin yapısı ve miktarında bozulma meydana gelmemesi açısından uygun sıcaklıklarda kurutma işlemlerinin yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu çalışma serada medikal kenevir yetiştiriciliği konusunda yapılması gereken uygulamaları derlemek amacı ile yapılmıştır.