5th. International Congress on Contemporary Scientific Research, Kayseri, Turkey, 21 - 22 April 2024, vol.1, pp.1428-1441
Cannabis (Cannabis sativa L.) is an annual, herbaceous plant belonging to the Cannabinaceae
family, which has versatile uses in industry. The controlled cultivation of cannabis in
greenhouses requires a completely different and specialized approach. Greenhouses are areas
where factors affecting the plant such as light, temperature, humidity, carbon dioxide,
ventilation are kept under control in controlled conditions, without being dependent or partially
dependent on climate and other environmental conditions. In cannabis cultivation in greenhouse
conditions, year-round production is ensured with complete control during the vegetation
period, and there are some advantages on the desired cannabinoid production, cannabis biomass
yield and quality. Considering all these advantageous aspects, it is necessary to have knowledge
about cannabis cultivation in the greenhouse. In greenhouse hemp cultivation, the amount and
intensity of light to be used, the photoperiod and light source to be used, temperature, irrigation
and relative humidity, air circulation and CO2 amount in the cultivation area play an important
role for high yield and quality. Another important issue in greenhouse cannabis cultivation is
the propagation methods of cannabis. Propagation of cannabis can be done by seed or
vegetatively by cuttings or micropropagation using tissue culture techniques. Determining the
harvest time is an important and critical stage. Depending on the production purpose, the harvest
time of the plant should be followed. After harvesting, care should be taken to carry out drying
processes at appropriate temperatures in order to prevent deterioration in the structure and
amount of cannabinoids. This study was carried out to review the practices that should be done
in the cultivation of medical cannabis in the greenhouse
Kenevir (Cannabis sativa L.) Cannabinaceae familyasına ait tek yıllık, otsu gelişen, endüstride
çok yönlü kullanım alanlarına sahip bir bitkidir. Kenevirin serada kontrollü biçimde
yetiştirilmesi tamamen farklı ve özel bir yaklaşım gerektirmektedir. Seralar kontrollü
koşullarda, iklime ve diğer çevre koşullarına bağlı kalmadan veya kısmen bağlı kalarak ışık,
sıcaklık, nem, karbondioksit, havalandırma gibi bitkiyi etkileyen faktörlerin kontrol altında
tutulduğu alanlardır. Sera koşullarında kenevir yetiştiriciliğinde, vejetasyon dönemi süresince
tam bir kontrol ile yıl boyunca üretim sağlanmakta, arzu edilen kannabinoid üretimi, kenevir
biyokütle verimi ve kalitesi üzerine bazı avantajları yönleri bulunmaktadır. Tüm bu avantajlı
yönleri göz önüne alındığında serada kenevir yetiştiriciliği konusunda bilgi birikimine sahip
olmak gerekmektedir. Serada kenevir yetiştiriciliğinde kenevir bitkisinin etkili bir şekilde
yetiştirilmesi, kullanılacak ışık miktarı ve yoğunluğu, kullanılacak fotoperiyod ve ışık kaynağı,
sıcaklık, sulama ve bağıl nem, yetiştiricilik yapılan alandaki hava sirkülasyonu ve CO2 miktarı
yüksek verim ve kalite için önemli rol oynamaktadır. Serada kenevir yetiştiriciliğinde bir diğer
önemli konu ise kenevirin çoğaltma yöntemleridir. Kenevirin çoğaltılması tohumla
yapılabileceği gibi vejetatif olarak çelik ile veya doku kültürü teknikleri kullanılarak
mikroçoğaltım da yapılabilmektedir. Hasat zamanının belirlenmesi önemli ve kritik bir
aşamadır. Üretim amacına bağlı olarak bitkinin hasat zamanı takip edilmelidir. Hasat
işleminden sonra kannabinoidlerin yapısı ve miktarında bozulma meydana gelmemesi
açısından uygun sıcaklıklarda kurutma işlemlerinin yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu çalışma
serada medikal kenevir yetiştiriciliği konusunda yapılması gereken uygulamaları derlemek
amacı ile yapılmıştır.