COVID-19 Salgını Döneminde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Eğitiminde Uzaktan Eğitim Ortamı ile Yüz Yüze Eğitim Ortamının Karşılaştırılması


ÖZÜDOĞRU A., YİNANÇ S. B., ÖZÜDOĞRU G.

Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.6, sa.4, ss.787-794, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Amaç: Uzaktan eğitim, öğrenci ile eğitici arasındaki fiziksel ve maddi sınırlamaları azaltan, eğitimin her durumda her gruba ulaştırılmasını sağlayan bir eğitim modelidir. Bu çalışmamızın amacı, fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitiminde, uzaktan eğitim ortamı ile yüz yüze eğitim ortamlarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunda öğrenim gören, uzaktan eğitim derslerine katılan ve çalışmaya katılmaya gönüllü 272 öğrenci dâhil edildi. Veriler internet ortamında toplandı. Katılımcıların demografik bilgileri kaydedildi. Yüz yüze ve uzaktan eğitim ortamının değerlendirilmesinde “Dundee Mevcut Eğitim Ortamı Değerlendirme Ölçeği TR” anketi kullanıldı. Yüz yüze eğitim ortamı ve uzaktan eğitim ortamı sonuçları karşılaştırılarak analiz edildi. Bulgular: Bütün alt boyutlarda ve genel skorda yüz yüze eğitim algısı, uzaktan eğitim ortamı algısından anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,05). Yüz yüze eğitim ortamı ve uzaktan eğitim ortamı arasında cinsiyetlere göre anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Yüz yüze eğitim ortamı algısında 2. sınıfların anlamlı olarak, 1. sınıflardan daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p<0,05). Uzaktan eğitim ortamı algısında, sınıflar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bu araştırmanın sonucuna göre koronavirüs hastalığı-2019 salgını ile hastalığın yayılma hızını azaltmak amacıyla yeterli eğitim ve hazırlıklar yapılmadan, hızlı bir şekilde uzaktan eğitime geçilmesinin eğitim ortamını olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz. Salgın, doğal afet ve acil durumlar gibi uzaktan eğitimin zorunlu hâle geldiği koşullara hazırlıklı olmak için uzaktan eğitim öğrenci merkezli olarak yeniden dizayn edilmelidir.
Objective: Distance education is an education model that reduces the physical and financial limitations between students and teachers and ensures that education is delivered to every group in every situation. This study aims to compare the distance education environment and face-to-face education environments in Physical Therapy and Rehabilitation training. Material and Methods: We included 272 students studying at Kırşehir Ahi Evran University School of Physical Therapy and Rehabilitation, taking distance education courses and volunteering to participate in the study. Data were collected on the internet. The demographic information of the participants was recorded. “The Dundee Ready Education Environment Measure TR” questionnaire was used to evaluate the face-to-face and distance education environment. Face-to-face education environment and distance education environment results were compared and analyzed. Results: In all subdimensions and overall score, the perception of face-to-face education environment was found to be significantly higher than the perception of distance education environment (p<0.05). No significant difference was found between face-to-face education environment and distance education environment according to gender (p>0.05). It was concluded that 2nd graders had significantly higher than 1st graders in the perception of the face-to-face education environment (p<0.05). No significant difference was found between classes in the perception of distance education environment (p>0.05). Conclusion: According to the results of this research, we can say that the transition to distance education without adequate training and preparations to reduce the spread of the disease with the coronavirus disease-2019 epidemic negatively affects the educational environment. To be prepared for conditions such as epidemics, natural disasters, and emergencies where distance education becomes compulsory, distance education should be redesigned as student-centered.