ÇÖVEN EKSTRAKTININ GIDALARDA KULLANIMI VE SAPONİNLER


Creative Commons License

Kablan H.

GIDA MÜHENDİSLİĞİ ALANINDA YENİ YAKLAŞIMLAR, Prof. Dr. Hülya GÜL Dr. Öğr. Üyesi Fatma HAYIT, Editör, İksad Yayınevi, Ankara, ss.775-800, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: İksad Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.775-800
  • Editörler: Prof. Dr. Hülya GÜL Dr. Öğr. Üyesi Fatma HAYIT, Editör
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çöven ülkemizde farklı bölgelerde kendiliğinden doğal olarak yetişen bir bitkidir. Bu bitkinin kök ve rizomları kurutulur ve sonrasında suda kaynatılarak özünün suya geçmesi sağlanır yani ekstrakte edilir. Elde edilen bu ekstrakt saponin adlı glikoziti içermektedir. Ekstraktın koyuluğuna göre saponin oranı değişmektedir. Ülkemizde bu üretimi endüstriyel yapan firmalar bulunmaktadır. Ayrıca elde edilen çöven ekstraktının kalitesi ve içeriği üretiminde kullanılan çövenin elde edildiği bölgeye göre farklılık arzetmektedir. Çöven ekstraktı ülkemizde helva, paşa lokumu gibi yöresel ürünlerin üretiminde kullanılmakta olup ürüne renk, hacim, kıvam ve yapı gibi özelliklerde iyileştirme sağlamaktadır. Bu ürünlerin yanı sıra farklı ürünlerin üretiminde de kullanılıp kullanılamayacağı ile ilgili çalışmalar da yapılmaktadır. Çöven ekstraktında bulunan saponinin sağlık açısından bir takım olumlu etkileri mevcut olmasına karşın fazla miktar da alımı toksik etki göstermektedir. Dolayıyla gıdalarda kullanımında toksik etki gösterdiği düzey hesaplanarak ve bu düzey dikkate alınarak kullanılmalıdır.