Yumurtacı Tavuklarda Kekik Uçucu Yağının (Origanum Syriacum L.) ve Yerleşim Sıklığının Performans Parametreleri, Yumurta Kalite Kriterleri, Metabolik Profil, Oksidatif Stres ve Bağırsak Morfolojisi Üzerine Etkileri


Creative Commons License

Gül M., Yılmaz E., Sezmiş G., Kaya A., Öner S. E.

ATAVET 1. International (2. International Participants) Student Congress, Erzurum, Türkiye, 04 Haziran 2019, cilt.1, ss.176-178

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.176-178
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Kafes yoğunluğunun olumsuz etkilerini azaltmak için birçok yöntem ve yem katkı maddesi kullanılmasına rağmen, kekik (Origanum syriacum L.) uçucu yağının kanatlı hayvanlarda etkileri üzerine yapılan araştırmalar sınırlıdır. Bu çalışma, yumurtacı tavuklarda farklı seviyelerde kekik (Origanum syriacum L.) uçucu yağı ilavesinin ve kafes yoğunluğunun performans parametreleri, yumurta kalitesi kriterleri, metabolik profil, oksidatif stres ve bağırsak morfolojisi üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla yapıldı. Deneyde 38-40 haftalık yaşta 384 adet Lohmann yumurtacı tavuk kullanıldı. Tavuklar kafeslere yerleştirildi (59 x 61 x 60 cm) ve vücut ağırlığına göre gruplandırıldı. Denemede iki farklı kafes yoğunluğu (360 ve 600 cm2 tavuk başına) uygulandı ve sırasıyla kafeslere 10 ve 6 tavuk yerleştirildi.

Sonuçlar kafes yoğunluğundaki artışın, performans parametreleri (yumurta verimi ve ağırlığı), yumurta kalitesi kriterleri (yumurta kabuk mukavemeti ve ağırlığı), oksidasyon parametreleri ve bağırsak (villus ağırlığı) morfolojisini olumsuz etkilediğini gösterdi. Fakat yoğunluk ve grup analizi, daha yüksek yerleşim sıklığında kekik (200, 400 ve 600 mg/kg) uçucu yağının performans parametrelerini, yumurta kalite kriterlerini, metabolik profili (fosfor hariç), oksidasyon parametrelerini (malondialdehit, glutatyon‐S-transferaz ve katalaz) veya bağırsak morfolojisi (villus genişliği hariç) istatistiksel olarak etkilemediğini gösterdi. Bulgular, kekik esansiyel yağının, daha yüksek kafes yoğunluğuna maruz kalan yumurtacı tavuklar üzerinde hafifçe olumlu bir etkiye sahip olduğunu gösterdi.