TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, vol.13, no.3, pp.739-749, 2025 (Peer-Reviewed Journal)
The aim of this study was to determine the relationships between body defects, egg and chick quality and hatching results at different age periods of the laying period of partridges raised in production conditions (cage system). The study was based on three different periods. The first period is the pre-peak egg production period (˂200 eggs), the second period is the peak egg production period (˃200 eggs) and the third period is the post-peak egg production period (˂200 eggs). These periods also represent the age of the animals. As material, 432 female and 216 male partridges in their first egg production year were used. The study was organized according to the random plots experimental plan. There were changes in body defects and other health parameters depending on egg production periods. Foot-pad dermatitis and elbow burns increased with increasing age. Parent partridges had better head, neck, back, chest and tail feather condition before peak egg production. Egg weight increased with advancing age. Hatching egg characteristics such as excessively pointed eggs and eggs with calcium deposits decreased in the peak and post-peak yield period. Eggshell transparency increased with advancing age. Fertility was higher in the pre-peak egg yield period compared to other periods. Hatchability was lower after the peak period. Tona score of chicks decreased with age. There were weak negative and positive phenotypic correlations between many traits. Practices that prevent body injuries in the early egg production period and deteriorating feather condition with advancing age, decreasing shell opacity, deterioration in hatching performance and chick quality traits in partridges will be beneficial in terms of increasing both production performance and animal welfare.
https://agrifoodscience.com/index.php/TURJAF/article/view/7605/3569Bu çalışmanın amacı, üretim şartlarında (kafes sisteminde) yetiştirilen kekliklerin yumurtlama döneminin farklı yaş periyotlarındaki vücut kusurları, yumurta ve civciv kalitesi ile kuluçka sonuçları arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Çalışma üç farklıdönemi baz almıştır. Birinci dönem pik yumurta verim öncesi dönem (˂200 yumurta), ikinci dönem pik yumurta verim dönemi (˃200 yumurta) ve üçüncü dönem pik yumurta verim sonrası dönemdir (˂200 yumurta). Bu dönemler aynı zamanda hayvanların yaşını da ifade etmektedir. Materyal olarak ilk yumurta verim yılında olan 432 dişi ve 216 erkek kınalı keklik kullanılmıştır. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre düzenlenmiştir. Yumurta verim dönemlerine bağlı olarak vücut kusurlarında ve diğer sağlık parametrelerinde değişimler meydana gelmiştir. Yaş ilerledikçe foot-pad dermatitis ve dirsek yanıklığı artmıştır. Ebeveyn kekliklerde pik yumurta verim öncesi dönemde daha iyi baş, boyun, sırt, göğüs ve kuyruk bölgesi tüy kondisyonu elde edilmiştir. Yumurta ağırl ığı yaş ilerledikçe artmıştır. Kuluçkalık yumurta özelliklerinden aşırı sivri, kalsiyum birikmesi olan yumurtalar pik ve pik sonrası verim döneminde azalma göstermiştir. Yumurta kabuğu saydamlığı yaş ilerledikçe yükselmiştir. Döllülük pik öncesi yumurta verim döneminde diğer dönemlere göre daha yüksek tespit edilmiştir. Çıkış gücü pik dönem sonrasında daha düşük belirlenmiştir. Civcivlerde tona skoru dönemlere bağlı olarak azalma göstermiştir. Ele alınan birçok özellik arasında zayıf düzeyde negatif ve pozitif fenotipik korelasyonlar tespit edilmiştir. Kekliklerde erken yumurta verim döneminde vücut yaralanmaları ile ilerleyen yaşla birlikte kötüleşen tüy kondisyonunu, kabuk opaklığında azalmayı, kuluçka performansı ve civciv kalite özelliklerinde kötüleşmeyi önleyici uygulamalar hem üretim performansının hem de hayvan refahının artırılması bakımından faydalı olacaktırBu çalışmanın amacı, üretim şartlarında (kafes sisteminde) yetiştirilen kekliklerin yumurtlama döneminin farklı yaş periyotlarındaki vücut kusurları, yumurta ve civciv kalitesi ile kuluçka sonuçları arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Çalışma üç farklıdönemi baz almıştır. Birinci dönem pik yumurta verim öncesi dönem (˂200 yumurta), ikinci dönem pik yumurta verim dönemi (˃200 yumurta) ve üçüncü dönem pik yumurta verim sonrası dönemdir (˂200 yumurta). Bu dönemler aynı zamanda hayvanların yaşını da ifade etmektedir. Materyal olarak ilk yumurta verim yılında olan 432 dişi ve 216 erkek kınalı keklik kullanılmıştır. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre düzenlenmiştir. Yumurta verim dönemlerine bağlı olarak vücut kusurlarında ve diğer sağlık parametrelerinde değişimler meydana gelmiştir. Yaş ilerledikçe foot-pad dermatitis ve dirsek yanıklığı artmıştır. Ebeveyn kekliklerde pik yumurta verim öncesi dönemde daha iyi baş, boyun, sırt, göğüs ve kuyruk bölgesi tüy kondisyonu elde edilmiştir. Yumurta ağırl ığı yaş ilerledikçe artmıştır. Kuluçkalık yumurta özelliklerinden aşırı sivri, kalsiyum birikmesi olan yumurtalar pik ve pik sonrası verim döneminde azalma göstermiştir. Yumurta kabuğu saydamlığı yaş ilerledikçe yükselmiştir. Döllülük pik öncesi yumurta verim döneminde diğer dönemlere göre daha yüksek tespit edilmiştir. Çıkış gücü pik dönem sonrasında daha düşük belirlenmiştir. Civcivlerde tona skoru dönemlere bağlı olarak azalma göstermiştir. Ele alınan birçok özellik arasında zayıf düzeyde negatif ve pozitif fenotipik korelasyonlar tespit edilmiştir. Kekliklerde erken yumurta verim döneminde vücut yaralanmaları ile ilerleyen yaşla birlikte kötüleşen tüy kondisyonunu, kabuk opaklığında azalmayı, kuluçka performansı ve civciv kalite özelliklerinde kötüleşmeyi önleyici uygulamalar hem üretim performansının hem de hayvan refahının artırılması bakımından faydalı olacaktır