Parkinson Hastalarında Üst Ekstremite Egzersiz Kapasitesi, Periferik ve Solunum Kas Kuvvetinin Kas Oksijenizasyonu ile İlişkisi


Güvenir A., Boşnak Güçlü M., Tokçaer Bora H. A.

1. ESKİŞEHİR FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON KONGRESİ “FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONDA YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR”, Eskişehir, Türkiye, 5 - 06 Ekim 2023, cilt.10, sa.3, ss.24

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 10
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.24
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Parkinson hastalarında periferik kas zayıflığı ve egzersiz kapasitesinde azalma yaygındır ve üst ekstremiteler günlük hayatta fonksiyonellik açısından çok önemlidir. Parkinson hastalarında mitokondrial fonksiyon bozukluğu olduğu ve buna bağlı periferik ve solunum kaslarında mitokondrial içeriğin azaldığı gösterilmiştir. Solunum ve periferik kas zayıflığı kasın deoksijenizasyona sebep olabilir. Parkinson hastalarında üst ekstremite egzersiz kapasitesi, periferik ve solunum kas kuvvetinin kas oksijenizasyonu ile ilişkisi araştırılmalıdır.

Yöntem: 17 Parkinson hastası (12E, 5K, 61,88±9,40 yıl, 1.38±0,45 H&Y) dahil edildi. Egzersiz kapasitesi 6-dakika “pegboard and ring” testi (6-PBRT), solunum kas kuvveti [(MIP-MEP) (ağız basınç ölçüm cihazı)] deltoid kas kuvveti (dinamometre) değerlendirildi.   Altı-PBRT sırasındaki deltoid kas oksijenizasyonu (%SmO2istirahat, %SmO2min, %SmO2max, %SmO2toparlanma) ve toplam hemoglobin seviyesi (Thbistirahat, Thbmin, Thbmax, Thbtoparlanma) yakın kızılötesi spektroskopi cihazı ("Moxy" monitör) ile ölçüldü.

Bulgular: Altı-PBRT halka sayısı ile SmO2min (r=0,668 p=0,003), SmO2max (r=0,698 p=0,011), Thbmax (r=-0,548 p=0,023), ve Thbtoparlanma (r=-0,601 p=0,011) istatistiksel anlamlı olarak ilişkiliydi. Altı-PBRT halka sayısı ile %SmO2istirahat, %SmO2toparlanma, Thbistirahat, Thbmin, arasında ilişki yoktu (p>0,05). MİP; MEP, deltoid kas kuvveti ile %SmO2istirahat, %SmO2min, %SmO2max, %SmO2toparlanma, Thbistirahat, Thbmin, Thbmax, Thbtoparlanma arasında ilişki yoktu (p>0,05).

Hastaların %35’inde MIP’ı, %64’ünde MEP’i, %100’ünde 6-PBRT halka sayısı ve %11,76’sında deltoid kas kuvveti beklenenin %80’inden azdı.

Sonuç: Egzersiz kapasitesi azalan Parkinson hastalarında aktivite sırasında deltoid kasının oksijen talebi artmıştır. Egzersiz kapasitesi arttıkça toplam hemoglobinin maksimum değeri ve toparlanabilen hemoglobin miktarı azalmaktadır. Bu durum kastaki asidoz nedeniyle O2’nin hemoglobine afinitesinin azalması ile ilişkili olabilir. Bu nedenle Parkinson hastaları rehabilitasyon için değerlendirilmeli ve rehabilitasyonun kas oksijenizasyonuna etkisi araştırılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Parkinson, egzersiz kapasitesi, kas oksijenizasyonu, solunum kasları