Kýrsal Alandaki Kadýnlarda Biomass Maruziyetinin Lipid Peroksidasyon ve Antioksidan Enzim Aktivitelerine Etkisi


Creative Commons License

Seyfikli Z.

TURK TORAKS DERGISI, cilt.1, sa.1, ss.13-18, 2000 (TRDizin)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 1 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2000
  • Dergi Adı: TURK TORAKS DERGISI
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.13-18
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Çalışmanın amacı biomass maruziyetinin lipid peroksidasyonu ve antioksidan aktiviteye etkisini incelemektir. Bu amaçla yaş ortalaması 35.6±6.6 yıl olan, biomass kullanım öyküsü olmayan, sigara içmeyen, sağlıklı 30 kadın kontrol grubu olarak alındı (grup-1). Yaş ortalaması 33.8 ± 6.8 yıl olan, sigara içen, biomass maruziyet öyküsü olmayan, sağlıklı 34 kadın grup-2 olarak alındı. Yaş ortalaması 36.9 ± 6.4 yıl olan, biomass maruziyet öyküsü olan, sigara içmeyen, sağlıklı 36 kadın da grup-3 olarak alındı. Lipid peroksidasyonu göstergesi olarak eritrosit malondialdehid (EMDA) ve plazma malondialdehid (PMDA) aktivitesi incelendi ve serum ferritin (SF) düzeyi Enzyme Immun Assay (EIA) yöntemiyle ölçüldü. Antioksidan aktivite göstergesi olarak eritrosit süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve katalaz (CAT) aktivitesi ölçüldü. Lipid peroksidasyonu düzeyleri grup-2 ve 3'te 1'e göre belirgin yüksekti (p<0.05). Grup-2 ile 3'ün SF düzeyleri arasında belirgin fark olmamasına rağmen (p>0.05); EMDA ve PMDA düzeyi sigara içenlerde biomass maruziyeti olanlardan daha yüksekti (p<0.05). Antioksidan aktivite düzeyleri grup-2 ve 3'te grup-1'e göre belirgin düşüktü (p<0.05). Grup-2 ile 3 arasında GSH-Px ve CAT aktiviteleri arasında istatistiksel bir farklılık görülmezken (p>0.05); sigara içen grup-2'de, biomass maruziyeti olan grup-3'e göre SOD aktivitesi daha da düşmüştü (p<0.05). Sonuçta biomass maruziyeti olan kişilerde herhangi bir maruziyeti olmayan kişilere göre lipid peroksidasyon aktivitesinin arttığı, antioksidan aktivitenin ise azaldığı görüldü. Ancak sigara kullananlarda bu etkilenmelerin daha da fazla olduğu gözlendi.