Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, cilt.25, sa.4, ss.448-456, 2021 (Hakemli Dergi)
Denemede; fosfat çözen ve azot fiksetme özelliklerine sahip bakteri karışımlarından oluşan
PGPR formulasyonu (Stenotrophomonas acidaminiphila RC 251+ Lysobacterenz. enzymogenes
RC 697) ve bazı Glomus türlerini içeren arbuskular mikorizal mantarların birlikte kullanımının
Yozgat ekolojisinde organik çilek yetiştiriciliğinde verim ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır.
Araştırmada Albion ve Portola nötr gün çilek çeşitleri kullanılmıştır. Bazı mikroorganizmaların
yüksek pH’lı toprak koşullarında organik çilek yetiştiriciliğinde verim ve kalite üzerine etkilerini
belirlemek için bitki başına verim (g bitki-1
), meyve ağırlığı (g), suda çözünebilir kuru madde
miktarı (%), titre edilebilir asitlik (%), C vitamini (mg 100 g-1
) ve L, a, b renk değerleri tespit
edilmiştir. Araştırmada, tüm mikroorganizma uygulamaları kontrol grubuna göre her iki çeşitte
de yüksek verim sağlamışlardır. Albion çeşidinde her iki yılda da meyve irilikleri üzerine
mikroorganizma uygulamalarının önemli bir etkisi bulunmamıştır. Portala çeşidinde ise en iri
meyveler mikoriza uygulamalarından elde edilmiştir. Kalite kriterleri incelendiğinde mikoriza
uygulamalarının daha iyi sonuç verdiği belirlenmiştir.
In the trial; Applications of PGPR isolates (Stenotrophomonas acidaminiphila RC 251+
Lysobacterenz enzymogenes RC 697), and arbuscular mycorrhizal fungi (contain 8 Glomus
spp.), their effects on yield and quality in organic strawberry cultivation in Yozgat ecology have
been investigated. In this study, neutral day strawberry varieties of Albion and Portola had
been chosen. In order to determine the effects of some microorganisms on yield and quality in
organic strawberry cultivation under high pH soil conditions, yield per plant (g plant-1
), fruit
weight (g), water soluble solid content (%), titratable acidity (%), C Vitamin (mg 100 g-1
) and L,
a, b color values had been determined. In the research; all microorganism applications
provided higher yields in both varieties compared to the control group. In the Albion variety,
no significant effect of microorganism applications on fruit sizes had been found in both years.
In the Portala variety, the largest fruits were obtained from mycorrhiza applications. When the
quality criteria are examined, it is determined that mycorrhiza applications give better results.