İMMÜN SİSTEMİ DESTEKLEMEK İÇİN KULLANILAN GIDA TAKVİYELERİNDE POTANSİYEL TOKSİK METAL DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ


Creative Commons License

Şahin S., Türksoy V. A.

Bozok Tıp Dergisi, cilt.13, sa.4, ss.94-102, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 13 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.16919/bozoktip.1317843
  • Dergi Adı: Bozok Tıp Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.94-102
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Amaç: Gıda takviyeleri, sağlık desteği sağlaması ve beslenme eksiklerini tamamlaması amacıyla son dönemlerde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Toksik metal maruziyeti ise gıda takviyelerini kullananlarda oldukça ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Bu çalışmada çocuklarda immün sistemi kuvvetlendirmek için kullanılan gıda takviyelerindeki toksik metal düzeyini belirlemek amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Eczane, market ve internet vb. üzerinden satışa sunulan çocuklarda immün sistemi kuvvetlendirmek için kullanılan 30 adet gıda takviyesi örneği toplandı. Toplanan bu gıda takviyelerinde ICPMS analizi yapıldı. Örneklerdeki arsenik (As), bakır (Cu), çinko (Zn), mangan (Mn), selenyum (Se), krom (Cr), civa (Hg), kurşun (Pb), kadmiyum (Cd), kalay (Sn), kobalt (Co), alüminyum (Al), molibden (Mo), antimon (Sb) ve nikel (Ni) düzeyleri tespit edildi. Bulgular: Çalışmamızda immün sistemi desteklemek amacıyla piyasada ticari olarak satılan gıda takviyelerindeki toksik metal düzeyleri değerlendirildi. Numunelerdeki Cr, Co, Cu, Zn, As, Se, Mo ve Hg’nin ortalama düzeyleri uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen limitlerin üstünde tespit edildi. Bununla birlikte Cd, Al, Mn, Ni ve Pb’nin ortalama düzeyleri ise bu limit düzeylerine çok yakındı. Buna karşın analiz edilen ürünlerdeki Sn ve Sb düzeyleri limitlerin çok altında bulundu. Analiz edilen tüm metallerin korelasyonları pozitifti. Sonuç: Sonuçlarımız değerlendirildiğinde; gıda takviyelerinde bazı toksik metal düzeylerinin toksisite oluşturabilecek düzeyde olduğu tespit edildi. Üretici firmaların tüketicileri bilgilendirmek adına uluslararası denetim kuruluşlarının toksik metaller ve eser elementler için belirlemiş olduğu günlük alım limitleri ve kendi ürünlerindeki toksik metal ve eser element düzeylerini gösteren bir bilgininde etiketlerine eklemelerinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. Gıda takviyelerinin hammadde temininde, üretiminde ve pazarlanmasında daha etkin bir yasal düzenleme ve denetimin gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Gıda Katkısı, Çocuk, Potansiyel Toksik Metal, İmmün Sistem

ABSTRACT

Objective: Food supplements have been widely used in recent years in order to provide health support and to complete nutritional deficiencies. Toxic metal exposure can cause serious health problems in those who use food supplements. In this study, it was aimed to determine the toxic metal level in food supplements used to strengthen the immune system in children. Material and Methods: The 30 samples of food supplements used to strengthen the immune system in children were collected from Pharmacy, market and internet etc. ICP-MS analysis was performed on these collected food supplements. Arsenic (As), copper (Cu), zinc (Zn), manganese (Mn), selenium (Se), chromium (Cr), mercury (Hg), lead (Pb), cadmium (Cd), tin (Sn), cobalt (Co), aluminum (Al), molybdenum (Mo), antimony (Sb) and nickel (Ni) levels were determined in the samples. Results: In our study, toxic metal levels in commercially available food supplements were evaluated to support the immune system. The average levels of Cr, Co, Cu, Zn, As, Se, Mo and Hg in the samples were determined above the limits set by international organizations. However, the mean levels of Cd, Al, Mn, Ni and Pb were very close to these limit levels. On the other hand, Sn and Sb levels in the analyzed products were found below the limits. Correlations of all analyzed metals were positive. Conclusion: Upon evaluation of our findings, it was ascertained that some dietary supplements had high metal levels that were deemed potentially harmful. It is widely acknowledged that producers should display the thresholds established by international regulatory bodies pertaining to the presence of hazardous metals in their products. The need for enhanced legal control and inspection in the procurement of raw materials, manufacturing processes, and commercialization of dietary supplements becomes apparent.

Keywords: Food Additive, Child, Potential Toxic Metal, Immune System