KSU J. Agric Nat , cilt.28, sa.4, ss.973-986, 2025 (ESCI, TRDizin)
Araştırma, 2022-2023 yıllarında Yozgat Bozok Üniversitesi' nde 2011
yılında kurulmuş olan elma bahçesinde yer alan MM106 anacına aşılı
Red Chief elma çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çalışma, kontrol (%100
gübre), %50 azaltılmış gübre, %100 azaltılmış gübre (gübresiz) ve
gübrelerin bakteri içeren mikrobiyal gübre ile kombinasyonları
kullanılarak meyve verim ve kalitesi ile vejetatif büyüme üzerine
etkilerini belirlemek amacıyla kurulmuştur. Meyve ağırlığı en yüksek
kontrol (%100 gübre dozu)+bakteri uygulaması (170.57 g) ile %50
azaltılmış gübre dozu+bakteri (164.30 g) uygulamalarından elde
edilmiştir. En düşük meyve ağırlığı ise %100 azaltılmış gübre dozundan
(gübresiz) (103.18 g) tespit edilmiştir. Meyve eti sertliği (kg/cm2), en
yüksek kontrol (%100 gübre), %50 azaltılmış gübre ve %100 azaltılmış
(gübresiz) uygulamalarında ölçülmüştür. Suda çözünebilir kuru madde
içeriği %20.30 Brix değeri ile kontrol (%100 gübre) + bakteri ve %19,90 Brix değeri ile %50 azaltılmış + bakteri uygulamalarında ölçülmüştür.
Titre edilebilir asit miktarı ise en yüksek %0.59 ile kontrol (%100 gübre)
uygulamasında belirlenmiştir. Her tekerrüre ait ağaçlardaki meyveler
ayrı ayrı toplanarak elde edilen ağaç başı verim değerleri en yüksek
kontrol (%100 gübre)+bakteri (22.35 kg/ağaç) ve kontrol (%100 gübre)
uygulamalarından (19.63 kg/ağaç) elde edilmiştir. Uygulamaların
sürgün boyu üzerine etkisi incelendiğinde en yüksek değerler kontrol
(%100 gübre), kontrol (%100 gübre)+ bakteri ve %50 azaltılmış
gübre+bakteri uygulamalarında tespit edilmiştir. Yapraktaki azot (N)
miktarı en yüksek kontrol (%100 gübre), kontrol (%100 gübre) + bakteri
ve %50 azaltılmış + bakteri uygulamalarında tespit edilmiştir. P miktarı
en yüksek kontrol (%100 gübre) ve kontrol (%100 gübre) + bakteri
uygulamasından elde edilmiştir. K miktarı en yüksek %50 azaltılmış
gübre uygulamasında ölçülmüştür. Bitki gelişimini teşvik eden
bakterileri içeren mikrobiyal gübrelerin elmalarda kullanılabileceği
sonucuna varılmıştır. Çalışmanın elma yetiştirilen farklı iklim ve
bölgelerde tekrarlanması sonuçların yaygınlaştırılabilirliğini
artıracaktır.
The research was carried out on Red Chief apple variety grafted onto
MM106 rootstock in the apple orchard established in 2011 at Yozgat
Bozok University in 2022-2023. The study was established to determine
the effects of Control (100% fertilizer), 50% reduced fertilizer, 100%
reduced fertilizer (without fertilizer), and combinations of fertilizers with
microbial fertilizer containing bacteria on fruit yield and quality and
vegetative growth. The highest fruit weight was obtained from Control
(100% fertilizer dose) + Bacteria application (170.57 g) and 50% reduced
fertilizer dose + Bacteria (164.30 g) applications. The lowest fruit weight
was determined from a 100% reduced fertilizer dose (without fertilizer)
(103.18 g). Total soluble solids were measured with a 20.30% Brix value
in the Control (%100 fertilizer) + bacteria and a 19.90% brix value in 50%
reduced + bacteria applications. The highest titratable acidity was
determined with 0.59% in Control (%100 fertilizer) application. The fruits
from the trees of each replication were collected separately and the
highest tree yield values were obtained from Control (%100 fertilizer) +
bacteria (22.35 kg/tree) and Control (%100 fertilizer) applications (19.63
kg/tree). When the effects of the applications on shoot length were
examined, the highest values were determined in Control (%100
fertilizer), Control (%100 fertilizer) + bacteria, and 50% reduced fertilizer
+ bacteria applications. The highest amount of nitrogen (N) in the leaf
was determined in Control (100% fertilizer), Control (100% fertilizer) +
bacteria, and 50% reduced + bacteria applications. The highest amount
of P was obtained from Control (100% fertilizer) and Control (100%
fertilizer) + bacteria applications. The highest amount of K was measured
in 50% reduced fertilizer application. It was concluded that microbial
fertilizers containing plant growth-promoting bacteria can be used in
apples. Replication of the study in different climatic and geographical
conditions may increase the extensibility of the results.