Yumurtacı Tavuklarda Kekik Uçucu Yağının (Origanum Syriacum L.) Performans Parametreleri, Yumurta Kalite Kriterleri, Oksidatif Stres ve Bağırsak Morfolojisi Üzerine Etkileri


Creative Commons License

Gül M., Yılmaz E., Apaydın Yıldırım B., Sezmiş G., Kaya A., Timurkaan S., ...Daha Fazla

ATAVET 1. ULUSLARARASI ( 2. ULUSLARARASI KATILIMLI ) ÖĞRENCİ KONGRESİ, Erzurum, Türkiye, 4 - 06 Aralık 2019, ss.178-181

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.178-181
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Antibiyotikler ve sentetik antioksidanların yem katkı maddesi olarak kullanımı, antibiyotiklerin antibiyotik direncine sebep olması ve sentetik antioksidanların kanserli hücre oluşumunu teşvik etmesi nedeniyle yasaklanmış veya sınırlandırılmıştır. Ayrıca, doğal bir antioksidan olan tokoferollerin çevresel ajanlara karşı sentetik antioksidanlardan daha az dirençli olması doğal antioksidanların kullanılmasında zorluklara neden olmaktadır. Bu olumsuzluklar göz önüne alındığında, bilim insanları yıllardır benzer bir etki sağlayabilecek ve antioksidanlardan veya antibiyotiklerden daha güvenli olabilecek alternatif yem katkı maddelerini araştırmaktadırlar. Bu kaynaklardan biri uçucu yağlardır ve uçucu yağların antimikrobiyal ve antioksidanları vardır. Bu çalışma, yumurtacı tavuk rasyonlarına farklı seviyelerde kekik (Origanum syriacum L.) uçucu yağının (200, 400 ve 600 mg/kg), ilavesinin performans, yumurta kalitesi, yumurta raf ömrü, kan oksidatif stres parametreleri ve bağırsak morfolojisi üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla yapıldı. Çalışmada, 20-22 haftalık yaşta 120 adet Lohmann yumurta tavuğu kullanıldı. Deneme, kekik yağı dozuna göre aşağıdaki 3 muamele grubunu içerdi: 200 mg / kg (A), 400 mg / kg (B), 600 mg / kg (C); ve 30 tavuklu bir kontrol grubu (K). Her deneme grubunda her alt grupta 5 tavuk bulunan 6 alt grup vardı. Bu çalışmada, yem tüketimi, yumurta ağırlığı, deneme gruplarında K grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (P = 0.046; P <0.001). Deneme grupları ile kontrol grubu arasında yumurta kabuk mukavemeti, yumurta şekli indeksi, yumurta kabuk kalınlığı, yumurta ak indeksi ve yumurta sarı indeksi bakımından fark yoktu. Fakat deneme grupları ile kontrol grupları arasında yumurta kabuğu ağırlığı, yumurta sarısı rengi ve Haugh ünitesindeki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (P = 0.015; P = 0.031; P = 0.042). Yumurta sarısındaki malondialdehit (MDA) düzeyleri A grubunda en düşüktü (P <0.05). Kekik uçucu yağı ilavesiyle serum MDA düzeyleri azalmasına rağmen; süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve katalaz değerleri arttığı gözlendi (P <0.001; P <0.001; P <0.01; P <0.001). Bağırsak histolojik analizinde, villus yüksekliği B grubunda K grubundan göre daha yüksek bulundu (P = 0.010). Bu sonuçlara dayanarak, yumurtacı tavuklarda performans, yumurta kalitesi, oksidasyon stresi ve bağırsak morfolojisi üzerine en etkili dozun 200 mg / kg kekik uçucu yağının olduğu sonucuna varıldı.