Bozok Üniversitesi Hastanesi’nde Uzaktan Sağlık Hizmetleri; Örnek uygulamaların ve Uygulama Potansiyellerinin Değerlendirilmesi


Creative Commons License

Baştürk F., Tokat A. O., Öztürk O., Işıkay L., Kader Ç.

IGSCONG'23 3. Uluslararası Lisansüstü Çalışmalar Kongresi, Balıkesir, Türkiye, 14 - 17 Temmuz 2023, ss.1112-1113

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Balıkesir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1112-1113
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Arka plan: Günümüzde akıllı şehirler, binalar, yataklar, koltuklar, vb., mekanların yanı sıra eşyalarda dijitalleşmektedir. Böyle ortamlarda akıllı teknolojiler aracılığıyla biyolojik yapılara uzaktan izlem, kontrol ve müdahale uygulanmaktadır.

Amaç: uzaktan sağlık hizmetlerinin, örnek uygulama ve branş bazında uygulanabilirliğini ölçmek; demografik grup değişkenlerinin uygulanabilirlik düzeyine etkisini değerlendirmek ve sağlık meslek mensuplarının ilgi duydukları örnek uygulamaları belirlemektir. 

Yöntem: Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Bozok Üniversitesi dahili ve cerrahi branşlarda çalışan 176 sağlık meslek mensubunun gönüllü katılımıyla, likert ölçeği ile oluşturulmuş bir anketle, görüşme yöntemi kullanılarak, 25.09.2022-25.03.2023  tarihleri arasında yapılmıştır. Elde edilen verilere;  SPSS programında güvenirlik, anova, korelasyon ve Maxquda programında içerik analizi uygulanmıştır. Çalışma, Yozgat Bozok Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından THD-2023-1093  desteklenmiştir.

Bulgular: Literatürde uzaktan sağlık uygulamaları; fiziksel muayene, ölçüm, değerlendirme, tedavi/bakım, müdahale, izlem, danışmanlık ve destek olarak tanımlanmaktadır. Katılımcıların yüzde 62,5’i (110 kişi) sağlık uygulamalarından en az birini dijital teknoloji aracılığıyla uzaktan kullandıklarını belirtmişlerdir. Uygulama deneyimi en yüksek branşlar, dahiliye, kalp, çocuk, enfeksiyon ve ortopedi branşlarıdır. En çok kullanılan uygulama kategorileri sırası ile danışmanlık, destek ve izleme uygulamalarıdır. Korelasyon analizi sonucu genel olarak tüm değişkenler arasında orta veya yüksek düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Uzaktan sağlık uygulamalarının uygulanması, yeterliliği, hasta ve kullanıcı talebi arasında ilişki vardır. Bu değişkenler bir bütün olarak uygulanabilirlik faktörünü oluşturmaktadır. Uygulanabilirlik ile demografik grup değişkenleri arasında tek yönlü anova analizi yapılmış ve gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Sonuçlara göre yaş, eğitim, branş, meslek, çalışma süresi, uygulanabilirliği etkilememektedir. Uygulama alt kategorilerinde ise sadece destek uygulamaları ile meslek grubu arasında bir farklılık bulunmuştur. Hekimlerin, destek uygulamaların kullanılabilirliğine yönelik algıları diğer sağlık çalışanlarının algılarından daha yüksektir. Katılımcıların yararlı buldukları ve kullanmak istedikleri uygulama özellikleri belirlenen kategoriler altında, içerik analiziyle kodlanmıştır. 

Sonuç: Çalışmada tanımlanan örnek uygulamalar, kurumların uzaktan sağlık sistemlerini oluştururken kullanabilecekleri önemli bir kaynaktır. Sonuç olarak çalışma uzaktan sağlık hizmetleriyle ilgili özgün uygulamaların geliştirilmesine katkı sağlayacak bilgiler içermektedir.