Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, cilt.11, sa.1, ss.14-25, 2022 (Hakemli Dergi)
Bu araştırmada Yozgat ili süt sığırcılığı faaliyetinin mevcut durumu ve üreticilerin gelecekten
beklentilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Yozgat ilinde süt sığırcılığı faaliyetinde
bulunan ve tabakalı örnekleme yöntemine göre belirlenmiş 160 işletme ile anket yapılarak araştırmanın verileri
elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin çoğunluğu
hayvan başına ortalama 11-15 kg arasında süt verimi elde ederken, büyük işletmelerin %61.3’ü 16-25 kg
arasında süt verimi elde ettikleri belirlenmiştir. İşletmelerin büyüklük durumuna göre sütlerini sattıkları yerler
incelendiğinde küçük işletmecilerin çoğunluğu kendi satarken, orta büyüklükteki işletmeciler süt
toplayıcılarına vermekte, büyük işletmelerin çoğunluğu ise fabrikalara sütlerini satmaktadır. İşletme
sahiplerinin çocuklarının hayvansal üretime devam etme durumları incelendiğinde küçük işletmelerin
%55.9’unun çocuklarının hayvancılığa devam etmelerini istemedikleri ancak orta ölçekli işletmelerin %62.3’ü
ve büyük ölçekli işletmelerin %71.0’i çocuklarının hayvansal üretime devam etmelerini istedikleri
belirlenmiştir. Yozgat ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinde kaba yem temini ve üretilen sütün pazarlanamaması
sorunları öne çıkmaktadır. Bu nedenle Yozgat ilinde süt işleme tesislerine yatırım ve pazarlama konusunda
eğitime ihtiyaç vardır. Bölgede süt üretim potansiyeli yüksek olan çiftçiler, sütü pazarlayamama veya düşük
fiyattan satma endişesi nedeniyle üretimden kaçınmaktadırlar. İlde hem yatırımcılar hem de üretici birlikleri
tarafından süt işleme ve pazarlama tesislerinin kurulmasının süt üretimini artıracağı açıktır.