Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Doğum Yapan Kadınların Doğum Öncesi Bakım Alma Durumu ve Etkileyen Faktörler


Günaydın Y., Güneş G.

I.Ulusal Halk Sağlığı Hemşireliği Kongresi, İzmir, Türkiye, 17 - 20 Haziran 2015, ss.73-74

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.73-74
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç:Amaç: Bu çalışmanın amacı, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi’nde doğum yapan kadınların doğum öncesi bakım (DÖB) alma durumlarını ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Yöntem:Materyal Metod: Kesitsel olarak yapılan bu çalışma Ocak- Haziran 2012 tarihleri arasında Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi’nde doğum yapan 304 kadın ile yapılmıştır. Verilerin toplama aracı olarak, yeni doğum yapmış kadınların sosyo-demografik özelliklerini, çocuğun doğum sırası, doğum öncesi bakım sayısı, doğurganlık özelliklerinin yer aldığı soru formu kullanılmıştır. Veriler kurum izinleri alındıktan sonra, kadınların yazılı onamları alınarak yüz- yüze görüşme tekniği doldurulmuştur. Beş ve üzerinde doğum öncesi bakım alan kadın“Yeterli DÖB almış” olarak kabul edilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler, Ki-Kare testi kullanılmıştır.

Bulgular:Bulgular: Araştırma kapsamına alınan kadınların yaş ortalaması 27.9± 5.76 (min:18-max:45) yıl olup, % 59.5'i ilkokul mezunu, % 90.8'i ev hanımı, % 63.2'sinin şehirde yaşadığı, % 58.2'sinin doğum şeklinin sezeryan olduğu bulunmuştur. Kadınların % 49.3'ü 2 veya 3 gebelik geçirmiş iken % 4.3'ü altı ve daha fazla gebelik geçirmiştir. Araştırmaya katılan kadınların gebelikleri süresi boyunca ortalama izlem sayısı 8,4 olup, bu rakam Sağlık Bakanlığı’nın tavsiye ettiği minimum izlem sayısının üstündedir. Kadınların % 80.6'sı yeterli sayıda DÖB almıştır. 20-34 yaş grubu kadınlarda diğer yaş gruplarına göre daha fazla DÖB hizmetinden faydalanmışlardır ( % 81.2). Kadınların doğum sayısı artıkça DÖB hizmetine talep azalmaktadır. İlk çocuklarda yeterli doğum öncesi bakım alma % 38.0, 2-3 çocukta % 48.2 iken, doğum sırası dört ve daha fazla olanlarda %13.9 olarak bulunmuştur (p<0.05). Kentte yaşayan kadınların yeterli düzeyde DÖB alması, kırsal kesime göre iki kat fazla olduğu saptanmıştır. Eğitim durumu ile DÖB sayısı ilişkili bulunmuştur (p<0.05). Araştırmaya kapsamına alınan kadınların bu gebeliklerinde en az bir kez; %94.4'ünün tansiyonun ölçüldüğünü, % 86.2'sinin kilo takibinin yapıldığını, %95.1'inin çocuk kalp sesinin dinlendiğini, %85.5'i kan sayımı yaptırdığını belirtmişlerdir. Sonuç:Sonuç: Kırsal kesimde yasayan, ekonomik düzeyi ve eğitim düzeyi düşük olan kadınların DÖB hizmetlerinden daha az yararlandığı tespit edilmiştir. Gebelikte ve sonrasında meydana gelebilecek komplikasyonların erken tespiti ve tedavisi, anne ve bebek ölümlerinin önlenebilmesi için doğum öncesi bakım hizmetlerinin yeterli ve nitelikli verilmesi gelişmişlik düzeyinin bir göstergesidir. Prenatal dönemin anne ve bebek açısından sağlıklı geçirilebilmesi için bu dönemde alınan bakım, eğitim ve danışmanlık büyük önem taşımaktadır. DÖB hizmetlerinin daha az ulaştığı tespit edilenlere hizmetleri ulaştırılabilmesi için sağlık personelinin bu konuda gerekli duyarlılığı göstermesi gerekir Anahtar Kelimeler: Doğum öncesi bakım, doğum, gebelik