ISPEC 17 th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCE & RURAL DEVELOPMENT, Kırşehir, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2025, ss.1710-1722, (Tam Metin Bildiri)
Baklagiller (Fabaceae), insan beslenmesinde tahıllar ve yağlı tohumlarla birlikte 3 temel bitkisel gruptan birisidir. Dünyada insan beslenmesindeki bitkisel proteinin %22’si, hayvan beslenmesindeki proteinin de %38’i yemeklik tane baklagillerden sağlanmaktadır. Mercimek (Lens culinaris Medik), içerdiği protein (%20-30) ve mineral maddeler ile insan beslenmesinde ve samanı ile hayvan beslenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Tane olarak üretilen mercimek zengin bir protein, vitamin ve lif kaynağı olmakla beraber, aynı zamanda demir, çinko, magnezyum gibi mikro besin elementlerini de içermektedir. Mercimek veriminin düşük olması birçok agronomik, fizyolojik ve biyolojik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Mercimek yetiştiriciliğini ve verimini sınırlayan en önemli faktörler, hastalık, zararlı ve yabancı otların neden olduğu ekonomik kayıplardır. Bu kayıpların temel sebeplerinden birisi, fungal bitki patojenlerinin oluşturduğu hastalıklardır. Söz konusu toprak patojenleri arasında Fusarium, Rhizoctonia, Botrytis, Macrophomina, Alternaria, Pythium, Phoma, Sclerotinia ve Colletotorichum cinsine bağlı türler sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Mercimekte toprak kaynaklı kök ve kök boğazı hastalıkları iklim şartları, üretim teknikleri ve toprak yapısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Fungal hastalık etmenleri mercimek bitkisinde, çökerten, kök ve kök boğazı çürüklüğü, solgunluk, yanıklık, yaprak leke ve tohum çürüklüğü gibi birçok belirti oluştururlar. Fungal hastalıkların mercimek bitkilerini enfeksiyonu sonucu kök, yaprak, gövde ve baklalarda meydana gelen zarar sonucunda verimde azalmaya neden olmaktadır. Ayrıca bu hastalıkların verim azalmasının yanı sıra tohum kalitesinin bozulmasına da neden olduğu da bilinmektedir. Toprak patojenleri ile mücadele oldukça zor olup, daha çok kültürel önlemler, dayanıklı çeşit yetiştirme, münavebe ve bazı fungisit uygulamaları, hastalığı kontrol altına alabilmektedir. toprak kökenli patojenlerin neden olduğu mercimek kök çürüklüğü ve solgunluk hastalığı ile mücadelede tam olarak etkili bir yöntem olmadığından mücadelesi oldukça zordur. Toprak solarizasyonu, uyarılmış dayanıklılık, ekim tarihi ve derinliğinin ayarlanması, bitki ekstraktlarının kullanımı, hastalıktan ari ve fungusit uygulanmış tohum kullanımı gibi uygulamaların başarı oranının ise sınırlı olduğu bilinmektedir. Dayanıklı çeşit kullanımı en etkili ve ekonomik yöntem olmasına rağmen, patojen türler ve bunların patojenisitelerindeki çeşitlilik bu hastalığın kontrolünü güçleştirmektedir. Ülkemizde, mercimekte hastalık yapan toprak patojenlerine karşı, ruhsatlı bir bitki koruma ürünü bulunmamaktadır. Diğer ülkelerde bu konuda farklı biyolojik ajanlar, bitkisel ekstraktlar, biyolojik ajan-fungusit kombinasyonu ve farklı aktif maddelerin etkinlikleri araştırılmış ve bazı biyolojik ajanların ve fungisitlerin etkili olduğu belirlenmiştir. Bu derleme kapsamında mercimek bitkisine arız olan toprak kökenli patojen türleri ile mücadeleye yönelik çalışmalar literatür temel alınarak detaylı bir şekilde ortaya konulmuştur.
Legumes (Fabaceae) are one of the three main plant groups in human nutrition, along with cereals and oilseeds. 22% of the plant protein in human nutrition and 38% of the protein in animal nutrition in the world are provided by edible grain legumes. Lentils (Lens culinaris Medik) have an important place in human nutrition with the protein (20-30%) and minerals they contain, and in animal nutrition with their straw. Lentils, produced as grains, are a rich source of protein, vitamins and fiber, and also contain micronutrient elements such as iron, zinc and magnesium. The low yield of lentils is due to many agronomic, physiological and biological factors. The most important factors limiting lentil cultivation and yield are economic losses caused by diseases, pests and weeds. One of the main reasons for these losses is diseases caused by fungal plant pathogens. Among the soil pathogens in question, species belonging to the genera Fusarium, Rhizoctonia, Botrytis, Macrophomina, Alternaria, Pythium, Phoma, Sclerotinia and Colletotorichum frequently occur. Soil-borne root and root collar diseases in lentils vary depending on climate conditions, production techniques and soil structure. Fungal disease agents cause many symptoms in lentil plants such as damping-off, root and root collar rot, wilt, blight, leaf spot and seed rot. Fungal diseases cause a decrease in yield as a result of damage to roots, leaves, stems and pods as a result of infection of lentil plants. It is also known that these diseases cause a decrease in yield as well as deterioration in seed quality. It is quite difficult to combat soil pathogens, and mostly cultural measures, resistant variety cultivation, rotation and some fungicide applications can control the disease. Since there is no fully effective method in combating lentil root rot and wilt disease caused by soil-borne pathogens, it is quite difficult to combat. It is known that the success rate of applications such as soil solarization, induced resistance, adjustment of planting date and depth, use of plant extracts, use of disease free and fungicide-treated seeds is limited. Although the use of resistant varieties is the most effective and economical method, the diversity of pathogenic species and their pathogenicity makes it difficult to control this disease. In our country, there is no licensed plant protection product against soil pathogens that cause disease in lentils. In other countries, the effectiveness of different biological agents, plant extracts, biological agent-fungicide combinations and different active substances has been investigated in this regard and it has been determined that some biological agents and fungicides are effective. Within the scope of this review, studies on combating soil-borne pathogen species that attack lentil plants are presented in detail based on the literature.