11st İnternational Hippocrates Congress on Medical and Health Sciences, Ankara, Türkiye, 3 - 04 Mart 2023, cilt.1, sa.1, ss.567-573
Giriş:Tümör lizis sendromu(TLS), parçalanan tümör hücrelerinin içeriğinin dolaşıma salındığı masif tümör hücresi lizisinin neden olduğu başlıca onkolojik acillerden biridir.TLS’ de tedaviden daha önemlisi; riskli hastaların önceden tahmin edilerek gerekli önlemleri almak ve hayatı tehdit eden bu komplikasyonu engellemektir.Biz bu olgu sunumunda krup tablosuyla acile başvuran deksametazon tedavisi verilen TLS vakasından bahsedeceğiz.
Olgu Sunumu:Bilinen bir hastalığı olmayan 4 yaş erkek hasta, 3 hafta önce başlayan öksürük, boğaz ağrısı ve boğazda şişlik şikayeti ile tekrarlayan sefer çocuk acil poliklinikleri ve aile hekimliklerine başvurmuşlar.Başvurularında farklı antibiyoterapiler uygulanmış.Hasta öksürük şikayetlerinin artması nedeniyle hastanemiz acil polikliniğine başvurdu.Hastanın başvuru sırasında krup şeklinde öksürükleri mevcut olması, saturasyonu 89 olması nedeniyle 0,4 mg/kg/doz deksametazon tedavisi verildi ve pediatri polikliniğimize yönlendirildi. Hastanın başvuru sırasında parmak ucu oksijen saturasyonu 93, fizik muayenesinde sol submandibular bölgede 3x2 cm, sol servikal bölgede 2x1 cm, sağ submandibular bölgede ve sağ aksiller bölgede 2x1 cm lenfadenopatisi mevcuttu.Dalak kot altı 1 cm ele geliyordu.Orofarenks hiperemik, tonsilleri hipertrofikti. Hasta lenfadenit?, derin boyun enfeksiyonu?, apse?, malignite? ön tanıları ile pediatri servisine yatırıldı.Hastaya hidrasyon ve antibiyotik tedavileri başlandı. Hastanın tetkiklerinde Hb:12,5 g/dL, WBC:64830/uL, PLT:82000/uL, LDH>1662 U/L, CRP:16 olarak sonuçlandı.Parmak ucu periferik yaymasında yaygın blast hücreleri görüldü. Hasta hastanemize başvurusundan yaklaşık 24 saat sonra hızlı bir şekilde ileri merkeze sevk edildi. Ancak yatış kan tetkiklerinde ÜRE:100mg/dL, KRE:0,67mg/dL, LDH:3445U/L, P:12,7 mg/dL, K:6,3mEq/L, WBC:14340/uL, PLT:49000/uL olarak sonuçlandı.Hastada TLS düşünülerek Çocuk Yoğun Bakım servisine yatış verilip, tedavileri başlandı. Hastanın Flow Sitometri sonucu T-ALL olarak sonuçlandı.Diyaliz ihtiyacı olmadı.Hastamızın şu an Çocuk Hematoloji Kliniğince tedavisine devam ediliyor.
Sonuç: TLS, parçalanan tümör hücrelerinin
içeriğinin kan dolaşımına salındığı masif tümör hücresi lizisinin neden olduğu başlıca onkolojik
acillerden biridir.Temel amaç kanser hastalarında TLS gelişmesini önlemektir.Bu nedenle özellikle
steroid verilmesi planlanan her hastaya malignite ihtimali olabileceği göz önünde bulundurularak
dikkatli yaklaşılmalı, maligniteye yönelik ayrıntılı fizik muayene, öykü ve tetkikler yapıldıktan sonra
gerekliyse steroid tedavisine başlanmalıdır.