Ağaçişleri Endüstrisinde Yapışma ve Yapışmayı Etkileyen Faktörler


Creative Commons License

Kılıç K.

Cukurova 7. International Scientific Researches Conference, Adana, Türkiye, 08 Eylül 2021, ss.1122-1134

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1122-1134
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Maddelerin yapıştırılmak amacıyla kullanılmasının tarihteki ilk örnekleri M.Ö. 4.000 yılına kadar uzanmaktadır. 1930’lu yıllara kadar ağaç işleri sanayi bitkisel ve hayvansal ürünlerden elde edilen yapıştırıcılar kullanmaya devam etmiştir. II. Dünya savaşı sonrası yapılan çalışmalar; yapıştırıcılar sanayisine de büyük katkılarda bulunarak yeni yapıştırıcı türlerinin bulunmasına neden olmuştur. Yapışma, farklı ya da aynı türlerdeki malzemeleri fonksiyonel bir şekilde bir arada kalmasını sağlayan durum olarak tanımlanır. Yapıştırıcı, farklı ya da aynı türdeki malzemelerin belli yüzeylerini birbirine birleştiren ve bir arada tutan maddelere denir. Tutkal ile gerçekleştiren bir yapışma işleminde şimdiye kadar yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonucunda yapışma teorisi ile ilgili şu kavramlar öne çıkmaktadır. 1. Üst yüzey özelliklerinin 2. Birleştirmede kullanılacak yapıştırıcının (tutkalın) kimyasal ve fiziksel durumu 3. Birleştirilecek malzemelerin ve kullanılacak yapıştırıcıların (tutkalın) birbirleriyle oluşturabileceği yüzey ilişkileri Yapışma teorisine ağaçişleri endüstri sektörü olarak bakacak olunursa iki ahşap ya da ahşap kökenli malzeme arasında; malzeme yüzeyi ile tutkal arasındaki adezif etkileşim, tutkal molekülleri arasındaki kohezif etkileşim ve diğer malzeme yüzeyi ile tutkal arasındaki adezif etkileşim şeklinde olduğu görülmektedir. Yapıştırıcı yüzeye sürülüp, diğer yüzey ile birbirine kapatıldıktan sonra; Yapıştırıcı çözeltisinin her iki yüzeye nüfuz etmesi (difüzyon), Yapıştırıcı çözeltisinin her iki yüzeyi ıslatması (penetrasyon), Yapıştırıcı çözeltisinin mekanik ve spesifik bağ kurarak sertleşmesi gibi süreçleri takip eder. Kuvvetli bir yapışma için, ahşap yüzeyinin ve ahşap esaslı levha yüzeylerinin çok iyi bir şekilde düzeltilmiş olması ve tutkalın bütün yüzeye eşit bir şekilde sürüldükten sonra, yapışacak olan yüzeylerin birbirine maksimum yaklaşmasını sağlamak için düzgün dağılımlı bir kuvvet uygulanması gerekir. Ahşap ve ahşap esaslı malzemelerin yapıştırılmasında kullanılan tutkallar iki şekilde kuruma gerçekleştirir. 1. Fiziksel kuruma (bağlanma); yapıştırıcı hazırlanıp yüzey üzerine uygulanmasından sonra basınç altında ve ortam sıcaklığına veya dahil edilen sıcaklığa bağlı olarak, yapıştırıcı molekülleri ile yapıştırılan molekülleri arasında oluşan fiziksel absorpsiyon kuvvetleri veya yapıştırıcı moleküllerinin yapıştırılan maddeye difüzyon yoluyla geçişmesi, mekanik olarak kenetlenme sonucu gerçekleşir. 2. Kimyasal kuruma (bağlanma); yapıştırıcının molekülleri ile yapıştırılan madde moleküllerinin kovalent, iyonik, hidrojen, van der Waals gibi bağların yüzeylerle tutkal tabakası arasında doğrudan etkileşmeleri sonunda oluşur. Ağaçişleri endüstrisinde kaliteli ve kusursuz yapışma işlemleri gerçekleştirmek için yapışma teorisine ve aşamalarına bağlı kalmak oldukça önemlidir. Ağaçişleri endüstrisinde kullanılan önemli yapıştırıcılar bu çalışmada sınıflanırmış ve kullanım alanları verilmiştir

The first examples in history of the use of substances for bonding date back to BC. It dates back to 4,000 years ago. Until the 1930s, the woodworking industry continued to use adhesives obtained from plant and animal products. II. Studies after World War II; It has also made great contributions to the adhesives industry and has led to the discovery of new types of adhesives. Adhesion is defined as the condition that keeps different or same types of materials together in a functional way. Adhesive is a substance that connects certain surfaces of different or same types of materials and holds them together. As a result of the researches and studies carried out so far in an adhesion process with glue, the following concepts related to adhesion theory come to the fore. 1. Top surface properties 2. Chemical and physical condition of the adhesive (glue) to be used in joining 3. Surface relations that the materials to be joined and the adhesives (glue) to be used can form with each other.

If we look at the adhesion theory as a woodworking industry sector, between two wood or wood-based materials; Adhesive interaction between material surface and glue, cohesive interaction between glue molecules and adhesive interaction between glue and other material surface. After the adhesive is applied to the surface and closed with the other surface; Penetration of the adhesive solution on both surfaces (diffusion), Wetting of the adhesive solution on both surfaces (penetration), It follows processes such as the mechanical and specific bonding of the adhesive solution. For a strong adhesion, the wood surface and wood-based board surfaces must be leveled very well, and a uniform force must be applied to ensure that the surfaces to be adhered come closest to each other after the glue is applied evenly over the entire surface. Adhesives used for bonding wood and wood-based materials dry in two ways. 1. Physical drying (attachment); After the adhesive is prepared and applied on the surface, the physical absorption forces between the adhesive molecules and the adhered molecules or the diffusion of the adhesive molecules to the adhered material occur as a result of mechanical interlocking, under pressure and depending on the ambient temperature or the included temperature. 2. Chemical drying (bonding); It is formed as a result of direct interaction between the molecules of the adhesive and the bonds of the bonded substance molecules such as covalent, ionic, hydrogen, van der Waals bonds between the surfaces and the glue layer. Adhering to adhesion theory and stages is very important in order to perform quality and flawless bonding processes in the woodworking industry. Important adhesives used in woodworking industry are classified in this study and their usage areas are given.