ELEKTROSPİNNİNG YÖNTEMİ İLE KİTOSAN (CH)-KATKILI POLİAMİD-6 (PA6) /SELÜLOZ ASETAT (CA) NANOFİBER MEMBRAN YÜZEYLERİNİN ÜRETİMİ, KARAKTERİZASYONU VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI


Gül A., Tiyek İ.

in: Mühendislik Alanında Gelişmeler 2, Prof. Dr. Gülden Başyiğit Kılıç, Editor, Platanus Yayın Grubu, Ankara, pp.269-294, 2023

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Vocational Book
  • Publication Date: 2023
  • Publisher: Platanus Yayın Grubu
  • City: Ankara
  • Page Numbers: pp.269-294
  • Editors: Prof. Dr. Gülden Başyiğit Kılıç, Editor
  • Yozgat Bozok University Affiliated: Yes

Abstract

Bu çalışmada, son derece iyi biyouyumluluk ve antimikrobiyal özelliğe sahip olan kitosan katkılı PA6/CA polimerik esaslı nanolif yüzeylerin elektrospinning yöntemiyle elde edilmesi ve elde edilen nano yapılı membranların karakterizasyonu, performansı ve antimikrobiyal özellikleri incelenmiştir. Elektro çekim için hazırlanan çözeltide Ch oranının ağırlık oranındaki artışa bağlı olarak çözelti yoğunluğunun, viskozitesinin ve elektrik iletkenliğinin arttığı belirlenmiştir. Kitosan katkısız ve katkılı hazırlanan tüm çözeltilerden düzenli, üniform ve boncuksuz nanolifler başarıyla elde edilmiştir. Elde edilen morfolojik görüntüleri SEM analizi ile paylaşılmıştır. SEM çalışmasından elde edilen verilere göre kitosan oranındaki artışa bağlı olarak ortalama lif çaplarının azaldığı, en ince lif çapına sahip numunenin ortalama lif çapı ile 30 Ch olduğu gözlemlenmiştir. Kitosan oranındaki artışa bağlı olarak yapıdaki H bağlarının artması sağlanmıştır. PA6/CA polimer karışımındaki Ch oranındaki artışın kompleks yapının kristal formunda önemli bir değişikliğe neden olmadığı görülmüştür. Yapılan mukavemet testlerinde %20 Ch numunesinden sonra karışımdaki kitosan oranının ağırlıkça yüzde arttıkça çekme dayanımı kısmen de olsa yükselmeye başladığı gözlenmiştir. Antibakteriyel etkinlik çalışmasında ise nano yapılı kitosan katkılı PA/CA membran yüzeylerinin gram negatiflere (E. coli) karşı antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu doğrulanmıştır