GAZİOSMANPAŞA BİLİMSEL ARAŞTIRMA DERGİSİ, cilt.6, sa.2017, ss.1-10, 2017 (Hakemli Dergi)
Tıbbi ve aromatik bitkilerin yeşil aksamı yüksek nem içeriklerinden dolayı, kalite özelliklerini
korumaları için hasat sonrasında hemen kurutulmaları gerekmektedir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin
kurutulmasında kuruma hızını, ürün kalitesini ve enerji tüketimini etkileyen en önemli faktör kurutma havası
sıcaklığıdır. Sabit kurutma havası sıcaklıkları istenilen kurutma şartlarını tam olarak sağlamadığı için
kurutma havasının sıcaklığının kuruma süresince değiştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada melisa
(Melissa officinalis L.) bitkisinin yaprakları ve dalları, beş farklı kurutma havası sıcaklık profili (1. 35 °C’de
sabit sıcaklık profili , 2. 60 °C’de sabit sıcaklık profili, 3. üçgen sıcaklık profili, 4. kademli artan sıcaklık
profili ve 5. kademli azalan sıcaklık profili) kullanılarak kurutulmuştur. Çalışma kapsamında kuruma eğrileri
çıkartılmış ve Page eşitliği ile kuruma eğrilerinin matematiksel modeli oluşturulmuştur (P< 0.001). Toplam
enerji tüketimleri ölçülmüş ve özgül enerji tüketimleri hesaplanmıştır. Seçilen sıcaklık profiline bağlı olarak
kurutma süreleri 3 ile 24 saat arasında değişmiştir. En yüksek özgül enerji tüketimi 20.1 kW·kg su-1
değeri ile
düşük sabit sıcaklıkta, en düşük özgül enerji tüketimi ise ortalama 11.9 kW·kg su-1
değeri ile azalan sıcaklık
profilinde elde edilmiştir.