Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.12, sa.2, ss.700-712, 2023 (Hakemli Dergi)
Çalışma, üniversite öğrencilerinin beslenme
okuryazarlığı düzeylerini tespit etmek, beslenme
okuryazarlığı durumunun obeziteyle ilişkisini
araştırmak amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı
nitelikteki araştırma Yozgat Bozok Üniversitesi’nde
967 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Verilerin
toplanmasında anket formu ve Yetişkinlerde
Beslenme Okuryazarlığı Değerlendirme Aracı
kullanılmıştır.
Araştırmaya katılan öğrencilerin %52,3’ü kadın,
%47,7’si erkek olup, yaş ortalamaları 20,7±2 yıldır.
Öğrencilerin %68,8’i normal olup, %21,8’i hafif
şişman/şişmandır. Öğrencilerin Yetişkinlerde
Beslenme Okuryazarlığı Değerlendirme Aracı puan
ortalaması 25,06±5.62 olup %73,5’inin beslenme
okuryazarlığı düzeyi yeterli bulunmuştur. Öğrencilerin
en fazla (%81,8) “besin grupları” alt bölümünde
okuryazarlığının yeterli olduğu tespit edilmiştir.
“Porsiyon miktarları” alt bölümünde yeterli
okuryazarlığa sahip olma oranı sadece %9,7’dir.
Okuduğunu anlama ve gıda etiketi okuma ve sayısal
okuryazarlık durumu yetersiz olanların şişmanlık
oranları anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur.
Ayrıca, beslenme okuryazarlığı yetersiz olanlarda
hafif şişmanlık/şişmanlık oranının daha yüksek olduğu
bulunmuştur. Üniversite öğrencileri sağlıklı beslenme
alışkanlıkları konusunda uzmanların desteği ile teşvik
edilmeli ve kampüs alanları fiziksel aktiviteye uygun
hale getirilmelidir.