ULUSLARARASI 4.DENTAL ORAL ENFEKSİYONLAR (4.DOİNF) ve 3.AĞIZ MİKROBİYOTASI KONGRESİ, Sakarya, Turkey, 21 - 23 February 2025, vol.2587, no.1641, pp.92, (Summary Text)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kenevir lifi ilavesinin polikarboksilat simanın yüzey pürüzlülüğü ve mekanik dayanım üzerindeki etkilerini belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Kenevir lifleri, hasat sonrası saf olarak kurutulup öğütüldükten sonra polikarboksilat siman ile ağızlığının %1 oranında karıştırılmış ve çeşitli testler için örnekler hazırlanmıştır. Kırma dayanımı ve yüzey pürüzlülüğü testleri, ASTM standartlarına uygun kalıplarla gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar istatistiksel olarak tek yönlü ANOVA ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Grup-1'in kırılma dayanımı ortalaması 1.8507 MPa, grup-2'ninki ise %1 kenevir ilavesi ile 2.9532 MPa olarak bulunmuştur. Yüzey pürüzlülüğü grup-1'de 0.383 μm, grup-2'de ise 0.274 μm'dir. İlaveler istatistiksel olarak anlamlıdır (p < 0.05).
Sonuç: %1 ham kenevir lifi ilavesinin hem kırma dayanımını artırdığı hem de yüzey pürüzlülüğünü önemli ölçüde azalttığını göstermekte, dolayısıyla kenevir liflerinin yapı malzemeleri üzerindeki olumlu etkilerini gözler önüne sermektedir.
Anahtar Kelimeler: Kenevir, Dental siman, Polikarboksilat siman, Yüzey pürüzlülüğü, Kırma dayanımı.