Journal of Recreation and Tourism Research /JRTR, cilt.11, sa.3, ss.1-15, 2024 (Hakemli Dergi)
Afrika ülkeleri kendine has doğası ve iklimi ile
benzersiz bir mutfak kültürüne sahiptir. Yüzyıllar boyunca farklı kültürlerle
etkileşim içinde olan Afrika mutfağı, kendine has yiyecekleri ile araştırılması
gereken bir mutfağa sahiptir. Bu
bağlamda araştırmanın amacı; Kuzey Afrika Bölgesi ülkelerinin tarihini, mutfak
kültürünü, sofra adabı ve servis şekillerini,
özel yemek pişirme tekniklerini, yiyecek-içecek ritüellerini ve öne
çıkan yemekleri hakkında bilgi edinmek oluşturmaktadır. Çalışma konu ile ilgili
yapılan çalışmaların olmamasından dolayı gereklidir. Ayrıca çalışma, Kuzey
Afrika ülkeleri mutfak kültürünün diğer bölge mutfaklarından benzerliklerini
tespit etmek ve literatüre katkı sağlaması açısından oldukça önemlidir. Kuzey
Afrika ülkeleri mutfak kültürünün daha çok Asya mutfağına yakın olduğu
görülmektedir. Kuzey Afrika mutfağında genellikle çok çeşitli meyveler,
sebzeler, tahıl ürünleri, küçükbaş hayvan etleri, baharatlar, çorba, güveç,
salata ve hamur işleri sofraları süslemektedir. Mısır gibi Nil
nehrine kıyısı olan bölgelerde daha çok balıketi tüketilmektedir. Ülke
mutfaklarında baharat kullanımı oldukça yaygındır. Arap mutfak izlerini taşıyan
Fas mutfağında ise tuz ve şeker bir arada kullanılmaktadır. Bölgede
Arap kültürünün hâkim olması nedeniyle İslam dinin etkileri yeme alışkanlıklarını
şekillendirmiş ve alkollü
içeceklerin yerini çay ve nane çayları, meyve şerbetleri almıştır.