Geese Meat Production


Creative Commons License

Cilavdaroğlu E., Yamak U. S., Boz M. A.

Black Sea Journal of Agriculture, vol.3, no.1, pp.66-70, 2020 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Review
  • Volume: 3 Issue: 1
  • Publication Date: 2020
  • Journal Name: Black Sea Journal of Agriculture
  • Journal Indexes: Other Indexes
  • Page Numbers: pp.66-70
  • Yozgat Bozok University Affiliated: Yes

Abstract

Geese production has developed rapidly globally in the past decade. Geese are reared for their meat, fatty livers and down feathers. Intensive, semi-intensive, extensive, and conventional production systems could be preferred for geese meat production. The aim of this review is to give general information about geese meat production. Moreover, genotypes used in geese meat production systems, the slaughter age, and live weight examined regarding production systems.

Kaz yetiştiriciliği son yıllarda dünya çapında hızlı bir şekilde gelişmiştir. Kazlar et, yağlı karaciğer ve tüy üretimi amacıyla yetiştirilmektedir. Ensantif, yarı-entasif, ekstantif veya geleneksel yetiştirme sistemleri etlik kaz yetiştiriciliği için tercih edilebilmektedir. Bu derlemenin amacı etlik kaz yetiştiriciliği hakkında genel bir bilgi vermektir. Bunun yanı sıra etlik kaz yetiştiriciliğinde kullanılan genotiplerin kesim yaşı ve canlı ağırlıkları yetiştirme sistemlerine göre irdelenmiştir.