Yaşlılıkta Sosyal İzolasyonun Önlenmesinde Uğraş Terapisinin Önemi


Günaydın Y., Zincir H.

Geriatride Güncel Hemşirelik Yaklaşımları Sempozyumu, Yozgat, Türkiye, 17 - 19 Nisan 2014, ss.71-72

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Yozgat
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.71-72
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yaşlılık kaçınılmaz ve geri dönüşü olmayan bir süreçtir. Yaşam sürecinin bir parçası olarak görülen yaşlanma, insanlarda zamana bağlı olarak değişimleri içine alır. Ülkemizde sağlıklı yaşlanma kavramının tam olarak anlaşılmamasından kaynaklanan en önemli sorunlarından biri dış dünya ile iletişimin devamlılığının kaybolmasıdır. Birey emeklilikle birlikte kendini boşlukta hissetmesi, üretkenlik ve statü kaybı, kişilerarası ilişkilerde sınırlanmalara yol açabilir. Yaşlılıkta bireyin sosyal yönden aktif olmasını sağlayan ise; sosyal ilişki ve hobileridir. Bireyin sosyal yaşamındaki aktifliği devamlılığını sağlayabilmesi için; yeni hobi alanları yaratarak emekliliğe hazırlık konusunda farkındalık kazandırılmalıdır. İlerleyen yaş ile mobilite, profesyonel kimliğin kaybı, “ölüme yaklaşıyor olma” düşüncesi ve yakınlarının kaybı; yaşlının hayattan zevk alma duygusunu azaltır. Tüm bunlar yaşlılarda yalnızlık ve sosyal izolasyon, psikososyal iyi olma halini ve yaşam kalitesini düşürür.

Yaşlı bireyin fiziksel ya da mental aktivite performanslarını artırarak, günlük yaşam aktivitesini başarılı bir şekilde yerine getirebilmelerinde alternatif bir yol uğraş terapisidir. Yapılan bir çalışmada; uğraş terapisinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımlarını sağlayarak kişilere sosyal alanda gelişmesi konusunda destek vermektir. Sağlıklı bir yaşlılık için, kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda hoşlanacağı aktiviteler öğretilerek yaşam kalitesini artırılması hedeflenmektedir.

Yaşlıların var olan ve algıladığı sosyal destek faktörleri ve bunları belirleyen etmenlerin belirlenmesi hemşirelik girişimlerinin geliştirilmesi önemlidir. Sağlıklı bir yaşlılık için, kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda hoşlanacağı aktivitelere yönlendirilerek kaliteli yaşam süresini artırmak hedeflenir. Bireyin sosyalleşmesine yardım edecek ve destek sağlayacak, grup ve bireysel ilişkilerini güçlendirecek, uğraş alanları konularında hemşire rehberlik edebilir.

Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, sosyal izolasyon, uğraş terapisi