Sağlık Bilimleri Açısından Lavanta


Temel H. (Editör)

Nobel Tıp Antalya, Antalya, 2023

  • Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Nobel Tıp Antalya
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

EDİTÖR ÖNSÖZ

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Sağ- lık Bilimleri Fakülteleri ve Boğazlıyan Meslek Yüksek okulu öğretim elemanları ile yaklaşık bir yıl zaman diliminde “Sağlık Bilimleri Açısından Lavanta” adlı kitabımızı tamamladık.

Kitabımızda lavantanın sağlık bilimlerine yönelik klinik öncesi ve sonrasında yapılmış veya yapılabilecek çalışmalar hakkında değerlendirmeler yapıldı. İlave olarak Lavantanın Aktif Ambalajlama Teknolojisinde ve Gıdalarda Kullanımı gibi özel konulardan da bahsedildi. İleride çok daha önemli çalışmalara yön verebilecek bir kitap haline getirildi.

Labiatae (Lamiacea) ailesine ait olan lavantalar (Lavandula spp.) yüz yıllardır çeşitli terapö- tik ve kozmetik ürünler olarak kullanılmaktadır ve lavanta ile ilgili akademik çalışmalarında gün geçtikçe arttığı görülmektedir. Çok eski yıllardan beri, Antik Roma ve Kuzey Afrika’da güzel kokulu lavanta çiçekleri hamamları hoş bir koku ile doldurmak için, Orta Çağ ve Rönesans dönemlerinde çarşafları ve çamaşırları temiz ve ferah yapmak için, Eski Mısırlıların da mumyalama işleminde, geleneksel Çin tıbbında, Arap tıbbında ise geçmiş yıllardan günümüze lavanta bitkisi, mide ağrıları ve böbrek problemlerini tedavi etmek için, Anadolu bölgesinde geleneksel ve tamamlayıcı tıpta çokça kullanılan bir bitki olduğu görülmektedir.

Türkiye; Fransa, Bulgaristan, ABD ve bazı Asya ülkeleri gibi uluslararası pazarda payı olmamasına rağmen son on yılda çeşitli proje destekleri vererek lavanta ekimini artırmıştır. Çok şükür, ülkemiz coğrafik konumuna göre bu bitkinin yetiştiriciliği açısından avantajlı durumdadır. Ülkemizin gelir kaynağına katkıda bulunabilmek için kalite değeri yüksek yağ içeriğine sahip Lavanta tür ve çeşitlerin ekiminin yapılması, endüstriyel ve sağlık açısından değerlendirilmesi gerekmektedir.

İlave olarak, ülkemizde son yıllarda özellikle kırsal bölge turizmine katkı olarak turistler için lavanta bahçelerine hasat zamanından önce turlar düzenlenmekte, çeşitli faaliyetler yapılmakta ve lavantadan elde edilen ürünler (güzellik ve kozmetik ürünleri, sabunlar ve mumlar vs.) pazarlanmaktadır.

Bu kitapta emeği geçen tüm yazar hocalarıma çok teşekkür ediyor ve bu kitabın ülkemiz ve bilim dünyasına hayırlı olmasını diliyorum.

Kitap Editörü Prof. Dr. Hamdi TEMEL