TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, cilt.8, 2020 (Hakemli Dergi)
Bu derlemede organik ve konvansiyonel (geleneksel) koşullarda yetiştirilen hayvanlardan elde edilen
ürünlerin (et, süt, yumurta vb.) insan sağlığı için esansiyel nitelik taşıyan doymamış yağ asitleri
(MUFA, PUFA) içeriklerinin karşılaştırılması amacıyla hazırlanmıştır. Hayvansal ürünlerin
doymamış yağ asidi içerik ve miktarları ürün kalitesini ve besleyiciliğini yansıtmakla birlikte organik
hayvansal ürünlerin yetiştirme sistemlerine (ekstansif) bağlı olarak daha fazla doymamış yağ asitleri
içerdiği ve buna bağlı olarak daha kaliteli ve besleyici olduğu belirlenmiştir. Sürdürülebilir tarım ve
hayvancılığın temel taşı olan organik tarım ve bunun ayrılmaz bir parçası olan organik hayvancılık,
doğal kaynakları etkin kullanan, çiftlik hayvanlarına doğal davranışlarının tüm hallerini
göstermelerine izin veren, organik yemlerle beslenen, verimi artırmak amacıyla hormon, antibiyotik
vb. katkı maddeleri kullanılmayan, tüketicilere ürün miktarı ile birlikte daha sağlıklı ürünler sunmayı
amaçlamış, çevre dostu bir üretim modelidir.
In this review, it is aimed to compare the contents of unsaturated fatty acids (Mufa, Pufa) which are
essential for human health of products obtained from animals (meat, milk, eggs) grown in organic
and conventional (conventional) conditions. Although the unsaturated fatty acid content and amounts
of animal products reflect product quality and nutrients, organic animal products contain more
unsaturated fatty acids depending on their growing systems (extensively) and accordingly it is
determined to be of higher quality and nutritious. Organic agriculture, which is the cornerstone of
sustainable agriculture and animal husbandry, and organic livestock, which is an integral part of it,
uses natural resources effectively. It is an environmentally friendly production model that does not
use additives and aims to provide healthier products with the quantity of products to consumers.