BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ’NDE VERGİ KLİNİĞİ VE TÜRKİYE’DE UYGULAMA OLASILIĞI


Creative Commons License

Samancı M.

ERCIYES UNIVERSITY JOURNAL OF FACULTY OF ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES, sa.66, ss.1-6, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Kamu kesiminin sunmuş olduğu hizmetlerin en önemli finansman kaynağı olan vergiler, toplumsal hayatta yer almanın bir bedeli ve karşılığı bulunmayan bir mali yükümlülük olarak değerlendirilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında, mali güce göre herkesten vergi alınması gerektiği belirtilmiştir. Vergi bilinci ve kültürünün yerleştiği toplumlarda bireylerin elde ettikleri gelirlerinin bir kısmının devletle paylaşması gönüllülük esasına dayanarak gerçekleşmektedir. Bu gönüllülüğü devam ettirmek ve vergiye uyumu artırmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk olarak başlatılan vergi kliniği faaliyetleri daha sonra diğer ülkelere yayılmıştır. Bu çalışmanın amacı Birleşik Arap Emirlikleri’nde vergi bilinci ve vergi uyumunu artırmak amacıyla Federal Vergi Dairesinin vergi kliniği tecrübesine değinerek, Türkiye’de uygulanması veya vergi haftasına uyarlanmasıdır. Vergi Kliniği uygulamasında en dikkat çekici yönü Federal Vergi Dairesinden uzman memurların üç ay boyunca bu etkinliğe katılması ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlar ile özel sektör temsilcilerinin bu etkinlikte yer almasıdır. Türkiye’de düzenlenen vergi haftasında bahsi geçen hususlar dikkate alınmamıştır. Ülkemizde vergi bilinci ve vergiye uyumu artırmak için vergi haftasını bu yönde geliştirme çabaları başlatılması birinci seçenek olarak değerlendirilebilir. İkinci seçenek ise, Türkiye’deki mevcut etkinliğe ek olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve bazı kurumlardaki uzmanlarla iş birliği yapılarak BAE’deki vergi kliniğine benzer bir uygulamanın hayata geçirilmesidir.

Taxes, which are the most important source of financing for the services provided by the public sector, are considered as a cost and a financial obligation that does not have any compensation. In the Constitution of the Republic of Türkiye, it is stated that tax duty should be taken from everyone according to financial power. In societies where tax awareness and culture are settled, individuals share some of their income with the state on a voluntary basis. In order to continue this volunteering and increase tax compliance, the tax clinic activities, which were first started in the United States, later spread to other countries. The aim of this study is to apply the tax clinic experience of the Federal Tax Office in order to increase tax awareness and tax compliance in the United Arab Emirates, and to apply it in Türkiye or adapt it to the tax week. The most striking aspect of the Tax Clinic practice is that expert officers from the Federal Tax Office participate in this event for three months and various public institutions and organizations and private sector representatives take part in this event. The aforementioned issues were not taken into account in the tax week held in Türkiye. Initiating efforts to improve the effectiveness of tax week in this direction in order to increase tax awareness and tax compliance in our country can be considered as the first option. In the second option, in addition to the current practice in Türkiye, it has been concluded that a practice similar to the tax clinic in the UAE can be made by collaborating with experts in the Ministry of Treasury and Finance and some institutions.