Sağlık Çalışanlarının İstemsiz Perioperatif Hipotermi Hakkındaki Bilgi ve Uygulamaları


Creative Commons License

Şahin Akboğa Ö.

Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi (Online) , cilt.7, sa.1, ss.244-254, 2024 (Hakemli Dergi)

Özet

Amaç: Bu çalışma, sağlık çalışanlarının istemsiz perioperatif hipotermi (İPH) hakkındaki bilgi düzeylerini ve İPH’yi önleme uygulamalarını belirlenmeyi amaçladı.

Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı-kesitsel olarak, 26.01.2023-05.03.2023 tarihleri arasında, bir üniversitenin uygulama ve araştırma merkezinin ameliyathane ve cerrahi kliniklerinde görev yapan 107 sağlık çalışanı ile yürütüldü. Veriler, “Tanımlayıcı Bilgi Formu” ve “İPH Bilgi ve Uygulamalar Formu” ile toplandı.

Bulgular: Araştırmada, katılımcıların İPH ile ilgili bilgi puan ortalamasının orta düzeyde (8.04±1.65) olduğu, İPH bilgi puan ortalaması ile cinsiyet, görev/unvan ve eğitim durumu arasında anlamlı bir fark olduğu saptandı (p<0.05). Sağlık çalışanların çoğunluğun İPH’yi önlemeye yönelik pre ve post-operatif vücut sıcaklığı takibi yaptığı ancak, katılımcıların ameliyat sırası İPH’yi önleme müdahalelerini oldukça düşük oranlarda uyguladığı ve cerrahi klinik çalışanlarının yaklaşık yarısının özellikle ameliyat sırası İPH’yi önlemeye yönelik uygulamaları bilmediği belirlendi.

Sonuç: Sağlık çalışanlarının İPH hakkındaki bilgi düzeyinin artırılması için, düzenli olarak eğitim verilmelidir. İPH’yi önleme müdahalelerinin kontrol edildiği check-listler oluşturulmalıdır.

Objective: This study aimed to determine the level of knowledge of healthcare professionals about inadvertent perioperative hypothermia (IPH) and the frequency of their practices to prevent IPH.

Methods: The study was conducted as a descriptive-cross-sectional study, between 26.01.2023 and 05.03.2023, with 107 healthcare professionals working in the operating room and surgical clinics of a university application and research center. The data were collected with "Descriptive Information Form" and "Applications and Information on Inadvertent Perioperative Hypothermia".

Results: In the study, it was determined that the participants' mean knowledge score about IPH was at a moderate level (8.04±1.65), and there was a significant difference between the mean knowledge score of IPH and gender, job/title, and educational status (p<0.05). It was determined that the majority of healthcare workers monitor pre- and post-operative body temperature to prevent IPH, but the participants implemented intraoperative IPH prevention interventions at very low rates and approximately half of the surgical clinic workers did not know the practices to prevent IPH, especially intraoperative IPH.

Conclusion: To increase the knowledge level of healthcare professionals about IPH, regular training should be given. Checklists should be created for interventions to prevent IPH.