Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yozgat Bozok Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Zootekni, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2024
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: SELMAN YILDIRIM
Danışman: Mehmet Akif Boz
Özet:
Bu
çalışmanın amacı üretim şartlarında (kafes sisteminde) yetiştirilen kekliklerin
üç farklı yumurta verim dönemine bağlı olarak vücut konformasyonu, yumurta
kalitesi, kuluçka özellikleri ve civciv kalite özellikleri arasındaki ilişkiyi
belirlemektir. Çalışma üç dönemi baz almıştır. Birinci dönem; pik yumurta verim
öncesi dönem (˂200 yumurta), ikinci dönem; pik yumurta verim dönemi (˃200 yumurta),
üçüncü dönem; pik yumurta verim sonrası dönemdir (˂200 yumurta).
Bu dönemler aynı zamanda yaşı ifade etmektedir. Çalışma tesadüf parselleri deneme planına göre
değerlendirilmiştir. Verilerden iki seviyeli olanlar binomial logit-link,
ikiden fazla seviyeliler ise multinomial logit-link fonksiyonu ile Generalized
Linear Model prosedürü kullanılarak analiz edilmiştir. Ebeveyn kekliklerde ayak taban yangısı (FPD) ve dirsek
yanıklığı pik yumurta verim öncesi dönemde, pik yumurta verim dönemi ve pik
yumurta verimi sonrası döneme göre daha iyi belirlenmiştir. Yumurta verim
dönemlerine bağlı olarak vücut konformasyonunda değişimler meydana gelmiştir.
Yaş ilerledikçe FPD ve dirsek yanıklığı kötüleşmiştir. Ebeveyn kekliklerde pik
yumurta verim öncesi dönemde daha iyi baş boyun, sırt, göğüs ve kuyruk bölgesi
tüy skoru elde edilmiştir. Yumurta ağırlığı dönemlere bağlı olarak artmıştır.
Kuluçkalık yumurta özelliklerinden Aşırı sivri, kalsiyum birikmesi olan
yumurtalar pik yumurta verim dönemi ve pik yumurta verim sonrası dönemde artış
göstermiştir. Yumurta kabuğu opaklığı dönemlere bağlı olarak azalma
göstermiştir. Döllülük pik yumurta verim öncesi dönemde diğer dönemlere göre
daha yüksek tespit edilmiştir. Çıkış gücü pik yumurta verim sonrası dönemde
daha düşük belirlenmiştir. Tona skoru dönemlere bağlı olarak azalma
göstermiştir. Birçok özellik arasında zayıf düzeyde negatif ve pozitif fenotipik korelasyonlar tespit
edilmiştir. Çalışma sonuçları kekliklerde yumurta üretimi ve kuluçka
faaliyetlerinde dönemsel olarak iyileştirme faaliyetleri yapmamız gerektiğini
göstermektedir.