Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Yozgat Bozok Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2023
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: GAMZE ZEHİR
Danışman: Aysen Koç
Özet:
Araştırma, 2022-2023 yıllarında Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait serasında yürütülmüştür. Çalışma, Sweet Ann çilek çeşidinin farklı kireç seviyelerine tepkilerini ve 24– Epibrassinolide uygulamalarının vegetatif büyüme üzerine etkilerini tespit etmek amacıyla 3 litrelik saksılarda kurulmuştur. Kireç ve BR uygulamaları sonucunda yaprak, gövde ve kök yaş ve kuru ağırlıkları, yaprak klorofil içeriği, yaprak sayısı ve alanı ölçümleri yapılmıştır. Bitki büyüme ve gelişmesi kireç dozlarının artışına bağlı olarak olumsuz etkilendiği görülmüştür. BR uygulamaları kireçli şartlarda yaprak ve kök yaş ağırlığını, demir ve çinko alımını artırdığı belirlenmiştir. Yaprak yaş ağırlığı en yüksek %10 Kireç x 2 mg.L-1 BR (3,21 g), %10 Kireç x 0 mg.L-1 BR (3,20 g), %5 Kireç x 0 mg.L-1 BR (3,14 g), %0 Kireç x 1 mg.L-1 BR (3,20 g) ve %0 Kireç x 2 mg.L-1 BR (3,14 g) uygulamalarında tespit edilmiştir. Yaprak kuru ağırlıkları 1,07 g (%10 Kireç x 2 mg.L-1 BR) ile 1,21 g (%5 Kireç x 0 mg.L-1 BR) arasında değişmiştir. Yaprak alanı bakımından Kireç x BR interaksiyonunda en yüksek yaprak alanı 32,13 cm2 ile %0 kireç x 0 mg.L-1 BR ve 33,60 cm2 ile %0 kireç x 1 mg.L-1 BR kombinasyonlarında tespit edilmiştir. Yaprak klorofil içeriği SPAD değeri bakımından incelendiğinde Kireç x BR interaksiyonu istatistiki olarak en yüksek % 0 kireç x 1 mg.L-1 BR, % 5 kireç x 0 mg.L-1 BR, % 10 kireç x 0 mg.L-1 BR interaksiyonundan elde edilmiştir. En yüksek stoma iletkenliği değerleri %0 kireç x 0 mg.L-1 BR, %0 kireç x 1 mg.L-1 BR, %10 kireç x 0 mg.L-1 BR ve %10 kireç x 1 mg.L-1 BR uygulamalarından sağlanmıştır. Lipid peroksidasyonu (MDA) değeri dikkate alındığında Kireç x BR interaksiyonunda %10 kireç x 2 mg.L-1 BR, %5 kireç x 1 mg.L-1 BR ve %5 kireç x 0 mg.L-1 BR uygulamaları istatistiki olarak en yüksek değerleri vermiştir.