Amatör futbolcuların beslenme alışkanlıkları: Kayseri ili uygulaması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1992

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HACALET MOLLAOĞULLARI

Danışman: Suat Karaküçük

Özet:

Bu çalışmanın amacı futbolumuzun temelini teşkil eden amatör takım futbolcularının beslenme problemini tesbit etmek ve problemlere karşı çözüm yolları geliştirerek, daha iyi bir sporcu olmaları için teknik, taktik maharetleri yanında kuvvetli bir fizik kondüsyon seviyesine ulaşabilmeleri için nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda öneriler getirmeye çalışmaktır. çalışmada futbol ve beslenme konusunda genel bilgiler verilmiş, ayrıca Kayseri 1. amatör küme takımlarından 6 tanesinin fut bolcularına anket uygulanarak bu yolla veri toplanmıştır. Veriler frekans ve yüzde değerleriyle açıklanarak yorumlanmıştır. Araştırmaya alınan futbolcuların tümünün okur yazar ve ekonomik seviyelerinin düşük olduğu tesbit edilmiştir. Futbolcuların çoğunun evli olduğu ve en az 5 yıldan beri spor yaptıkları tesbit edilmiştir. Futbolcuların &4d.2' gibi çoğunluğunun işçi olduğu ve beslenme ile ilgili bilgilerini antrenörlerden öğrendikleri tesbit edilmiştir. Denekler, yaptıkları spor için gerekli olan enerjiyi &60.7 ile doğru bilmişlerdir. Deneklerin %63.0'ünün müsabakadan 3-4 saat önce yemek yemenin gerektiğini belirtmişlerdir. Ayrıca futbolcuların %66. Tinin günde 3 öğün yemek yedikleri tesbit edilmiştir. Deneklerin ^94.0'ünün beslenme ile sporun çok yakından ilişkili olduğunu kabul ettikleri gözlenmiştir. Futbolcuların 891.9'u maçlardan önce sulu kolay sindirilir ve az yağlı yiyecekleri tercih ettikleri belirlenmiştir.