EXAMINATION OF KYRGYZ CUISINE WITHIN THE FRAMEWORK OF GASTRONOMY INTERACTION: YOZGAT PROVINCE EXAMPLE


Çelik M.

3RD INTERNATIONAL FOOD RESEARCH CONGRESS, GÖKSEL SARAÇ MERYEM,CAN ÖZLEM PELİN,HASTAOĞLU EMRE, Editör, İksad Yayınevi, Sivas, ss.263-270, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: İksad Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Sivas
  • Sayfa Sayıları: ss.263-270
  • Editörler: GÖKSEL SARAÇ MERYEM,CAN ÖZLEM PELİN,HASTAOĞLU EMRE, Editör
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İnsanların yaşam alanlarının coğrafi olarak değiştirilmesi şeklinde tanımlanan göçler, bireysel olarak gerçekleşebileceği gibi büyük gruplar halinde de olabilmektedir. Göçlerle birlikte her alanda olduğu gibi mutfak kültüründe de yeni etkileşimler meydana gelmektedir. Bu araştırmayla Kırgız Türklerinin mutfak kültürü araştırılmıştır. Afganistanın Pamir yaylasından ayrılıp Yozgat Yenifakılı ilçesine yerleşen Kırgız Türklerinin Yozgat mutfağından etkilenip etkilenmediği, özel günlerdeki mutfak uygulamaları ve özel yemekleri araştırılmıştır. Bu şekilde geleneklerine bağlı olan Kırgız yemeklerinin kökenlerini ve orijinallerini kaybetmeden sürdürülebilirliği sağlanacaktır. Araştırmada yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, kültürüne bağlı olan Kırgız Türklerinin kendi yöresel yemeklerini yapmaya devam ettikleri ve yemek kültürlerini daha çok et ve hamur işlerinin oluşturduğu tespit edilmiştir.