3RD INTERNATIONAL FOOD RESEARCH CONGRESS, GÖKSEL SARAÇ MERYEM,CAN ÖZLEM PELİN,HASTAOĞLU EMRE, Editör, İksad Yayınevi, Sivas, ss.263-270, 2024
İnsanların yaşam alanlarının coğrafi olarak değiştirilmesi şeklinde tanımlanan göçler, bireysel
olarak gerçekleşebileceği gibi büyük gruplar halinde de olabilmektedir. Göçlerle birlikte her
alanda olduğu gibi mutfak kültüründe de yeni etkileşimler meydana gelmektedir. Bu
araştırmayla Kırgız Türklerinin mutfak kültürü araştırılmıştır. Afganistanın Pamir yaylasından
ayrılıp Yozgat Yenifakılı ilçesine yerleşen Kırgız Türklerinin Yozgat mutfağından etkilenip
etkilenmediği, özel günlerdeki mutfak uygulamaları ve özel yemekleri araştırılmıştır. Bu
şekilde geleneklerine bağlı olan Kırgız yemeklerinin kökenlerini ve orijinallerini
kaybetmeden sürdürülebilirliği sağlanacaktır. Araştırmada yarı yapılandırılmış mülakat
yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, kültürüne bağlı olan Kırgız Türklerinin kendi
yöresel yemeklerini yapmaya devam ettikleri ve yemek kültürlerini daha çok et ve hamur
işlerinin oluşturduğu tespit edilmiştir.