Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, cilt.25, sa.3, ss.349-361, 2021 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma, beç tavuklarında yetiştirme sistemi ve kesim yaşının etin kimyasal
kompozisyonu, yağ asitleri profili ve yağ asitlerinden oluşturulan indeks değerler üzerine
etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın materyalini serbest gezinmeli ve
kapalı sistemde 14, 16 ve 18 hafta yetiştirilmiş (erkek ve dişi karışık) beç tavuklarından
elde edilen derisiz göğüs ve but eti örnekleri oluşturmaktadır. Yetiştirme sistemi ve kesim
yaşının göğüs eti kimyasal kompozisyonu üzerine etkisi önemsiz olmuştur. But etinde ise
kuru madde oranı yaşa bağlı farklılık göstermiştir. Kapalı sistemde yetiştirilen beç
tavuklarının göğüs etinde C18:1n9c, T+ÇDYA, n-9, TDYA/DYA, ÇDYA/DYA, BDİ, h/H ve İYA
daha yüksek oranda bulunmuştur. Serbest gezinmeli sistemde yetiştirilen beç
tavuklarının ise göğüs etinde C16:0, C18:0, C22:1n9, DYA, AI ve TI daha yüksek
belirlenmiştir. But etinde C18:0 kapalı, C18:1n9c, TDYA, n-9 ve TDYA/DYA ise serbest
gezinmeli yetiştirme sisteminde daha yüksek belirlenmiştir. Yaşa bağlı olarak but eti C20:1
oranında azalma, C22:1n9 ve n-3 oranında ise artış meydana gelmiştir. Göğüs etinde ise
yaş ile birlikte C22:1n9, n-9 ve TDYA/DYA oranında artış belirlenmiştir. Sonuç olarak her
iki yetiştirme sistemi arasında bazı değerler açısından farklılıklar oluşmuştur. Bununla
birlikte genel değerlendirmede kapalı ve serbest gezinmeli yetiştirme sisteminin üretim
için uygun olduğu görülmektedir. Tüketiciler açısından ise doymuş yağ asitleri ve buna
bağlı değerlerin dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir.
This study was carried out to determine the effects of the production system and
slaughter age on chemical composition, fatty acid profile and index values formed from
fatty acids in guinea fowls. The material of the study consists of skinless breast and thigh
meat samples obtained from guinea fowl chickens (male and female mixed) reared for
14, 16, and 18 weeks in the free range and intensive systems. The effect of the production
system and slaughter age on breast meat chemical composition was insignificant. Dry
matter rate in thigh meat showed a difference depending on age. C18:1n9c, TUFA, n-9,
MUFA/UFA, PUFA/SFA, NVI, h/H, and DFA were higher in breast meat of guinea fowls
reared in the intensive system. C16:0, C18:0, C22: 1n9, SFA, AI, and TI were found higher
in the breast meat of guinea fowls reared in the free-range system. In thigh meat, C18:0
was higher in the intensive system, while C18:1n9c, MUFA, n-9, and MUFA / SFA were
higher in the free-range system. Depending on the age, there was a decrease in the
proportion of C20:1 in thigh meat and an increase in C22:1n9 and n-3. In the breast meat,
an increase in the proportion of C22:1n9, n-9, and MUFA/SFA was determined with age.
As a result, although there are some differences between intensive and free-range
systems in terms of some traits, both systems are considered to be suitable for
production. Saturated fatty acids values should be taken into consideration for consumer
health