Eğitim Bilgileri
2017 - 2021
2017 - 2021Doktora
Gazi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları, Türkiye
2014 - 2016
2014 - 2016Yüksek Lisans
Gazi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü, Türkiye
2012 - 2014
2012 - 2014Yüksek Lisans
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Üretim Yönetimi Ve Pazarlama (Yl) (Tezli), Türkiye
2007 - 2011
2007 - 2011Lisans
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksekokulu, Seyahat İşletmeciliği Ve Turizm Rehberliği Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2021
2021Doktora
BEKLENTİLERİN ONAYLANMASI TEORİSİ KAPSAMINDA TATİLDEYKEN DIŞARIDA YEME İÇME DENEYİMİNİN TEKRAR ZİYARET NİYETİNE ETKİSİ: GASTRONOMİ ŞEHİRLERİ ÖRNEĞİ
Gazi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları
2016
2016Yüksek Lisans
Şanlıurfa daki gastronomi kültürünün, kenti ziyaret eden yerli turistlerin kalış sürelerine etkisi üzerine bir araştırma
Gazi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü
2014
2014Yüksek Lisans
Turizmde destinasyon markalaşması: Şanlıurfa üzerine bir uygulama
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Üretim Yönetimi Ve Pazarlama (Yl) (Tezli)
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2019
2019Pasta ve Tatlı Sanatı Şeker Hamuru Figür
Diğer
Bonelli Pastaneleri
2018
2018Kore Mutfağı
Diğer
Kore Üniversitesi Gastronomi ve mutfak Sanatları bölümü
Araştırma Alanları
Sosyal ve Beşeri Bilimler
Akademik Ünvanlar / Görevler
2021 - Devam Ediyor
2021 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi Dr.
Yozgat Bozok Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
2013 - 2021
2013 - 2021Araştırma Görevlisi
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü
Akademi Dışı Deneyim
2010 - 2011
2010 - 2011Aşçılık
Vesta Hotel (Kuşadası), Aşçılık
2008 - 2010
2008 - 2010Transfer
Castle Travel Center (Kuşadası), Transfer
Makaleler
Tümü (15)
SCI-E, SSCI, AHCI (1)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (1)
Scopus (1)
TRDizin (5)
Diğer Yayınlar (9)
2025
20251. The Panacea Gılaboru Fruit (Viburnum Opulus) and its Use in Anatolia
ÇELİK M.
Journal of Tourismand Gastronomy Studies , cilt.13, sa.3, ss.2684-2696, 2025 (TRDizin)
2025
20252. Kenevir Tohumunun Çerez Olarak Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi
ÇELİK M.
Kenevir ve Biyoteknoloji Araştırmaları Dergisi , cilt.1, sa.1, ss.35-42, 2025 (Hakemli Dergi)
2024
20243. Kuzey Afrika Ülkelerinin Gastronomi Açısından Değerlendirilmesi
Çelik M., Özkaya F. D.
Journal of Recreation and Tourism Research /JRTR
, cilt.11, sa.3, ss.1-15, 2024 (Hakemli Dergi)
2024
20244. KUZEY AFRİKA ÜLKELERİNİN GASTRONOMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
ÇELİK M., ÖZKAYA F. D.
Journal of Recreation and Tourism Research , cilt.11, sa.3, ss.1-15, 2024 (Hakemli Dergi)
2023
20235. SOSYAL MEDYA KULLANIMININ GASTRONOMİ TURİZMİNE ETKİ DÜZEYİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
ÇELİK M.
1JRTR Journal of Recreation and Tourism Research /JRTR , cilt.10, sa.4, ss.2-13, 2023 (Hakemli Dergi)
2023
20236. Transfer of the traditional knowledge on edible plants and fruits in Anatolia in terms of gastronomic value: the case of Sivas and Yozgat
ÇELİK M.
Journal of Tourism Theory and Research , cilt.9, sa.2, ss.53-60, 2023 (Hakemli Dergi)
2023
20237. A gastronomic product in Turkish culinary culture: A research on Yozgat Çanak cheese
Oğan Y., ÇELİK M.
International Journal of Gastronomy and Food Science
, cilt.31, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20228. SUMAK EKŞİSİ AKITI VE KAHRAMANMARAŞ MUTFAĞINDA KULLANIMI
ÇELİK M., Özkaya F. D.
Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online)
, cilt.5, sa.3, ss.987-995, 2022 (TRDizin)
2018
20189. İş Yaşamında Cinsiyet Ayrımcılığı: Kadın Aşçılar Örneği (Sex Discrimination in Professional Life: Example of Female Cooks)
ÇELİK M., ŞAHİNGÖZ S.
Journal of Tourism and Gastronomy Studies
, cilt.6, sa.3, ss.370-383, 2018 (TRDizin)
2018
201810. Saraybosna’da görevli askeri personelin gastronomi deneyimlerinin değerlendirilmesi
ÇELİK M., CÖMERT M.
Gazi üniversitesi turizm fakültesi dergisi , cilt.2018, sa.1, ss.104-121, 2018 (Hakemli Dergi)
2017
201711. Çevrimiçi Gastronomi İmajı: Türkiye Restoranlarının TripadvisorYorumlarının İçerik Analizi
EREN R., ÇELİK M.
Turizm Akademik Dergisi , cilt.4, sa.2, ss.121-138, 2017 (TRDizin)
2017
201712. Yerli Turistlerin Gastronomi Turizmine Yönelik Tutumları: Şanlıurfa Örneği (Attitudes Of Domestic Tourists Towards Gastronomy Tourism: Case of Şanlıurfa)
ÇELİK M., AKSOY M.
Journal of Tourism and Gastronomy Studies
, cilt.3, sa.5, ss.422-434, 2017 (TRDizin)
2017
201713. ŞANLIURFA’DA ÖZEL GÜNLERDE YAPILAN YEMEKLEREYÖNELİK BİR ARAŞTIRMA
Çelik M., Aksoy M.
, cilt.4, sa.1, ss.136-144, 2017 (Hakemli Dergi)
2016
201614. Üniversite Öğrencilerinin Zeytinyağı Bilgi DüzeyleriniBelirlemeye Yönelik Bir Araştırma
ÇELİK M., AKSOY M., ÖZKAYA F.
ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ DERGİSİ , cilt.6, sa.2, ss.69-77, 2016 (Hakemli Dergi)
2016
201615. Mutfaktaki Kutsal EmanetThe Sacred Relics in the Kitchen
Karabina S., İflazoğlu N., Karakuş H., ÇELİK M.
ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ DERGİSİ , cilt.6, sa.2, ss.105-111, 2016 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2025
20251. Ünlü Şeflerin Aşçılık Mesleğini Tercih Etme Üzerindeki Etkisi
ÇELİK M.
7th INTERNATIONAL TURKIC WORLD TOURISM CONGRESS PROCEEDINGS, Gazimağusa, KKTC/ Famagusta, TRNC, Kıbrıs (Kktc), 21 - 25 Mayıs 2025, ss.474-476, (Özet Bildiri)
2025
20252. YENİLEBİLİR OTLAR TÜKETİM ALIŞKANLIĞI: BİTLİS İLİ ÖRNEĞİ
Çelik M.
IWACT’25 9th INTERNATIONAL WEST ASIA CONGRESS OF TOURISM, Bitlis, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2025, ss.22-23, (Tam Metin Bildiri)
2024
20243. EXAMINATION OF KYRGYZ CUISINE WITHIN THE FRAMEWORK OF GASTRONOMY INTERACTION: YOZGAT PROVINCE EXAMPLE
ÇELİK M.
3RD INTERNATIONAL FOOD RESEARCH CONGRESS, Sivas, Türkiye, 16 - 18 Ekim 2024, (Tam Metin Bildiri)
2023
20234. Yozgat Yöresel Mutfağının Unutulmaya Yüz Tutmuş Yemeklerinin Değerlendirilmesi
Çelik M.
UNİKOP 10. Bölgesel Kalkınma Sempozyumu, Yozgat, Türkiye, 13 - 15 Kasım 2023, (Tam Metin Bildiri)
2022
20225. SOSYAL MEDYA KULLANIMININ GASTRONOMİ TURİZMİNE ETİ DÜZEYİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
ÇELİK M.
7th INTERNATIONAL GASTRONOMY TOURISM STUDIES CONGRESS, Kastamonu, Türkiye, 28 Eylül 2022 - 30 Eylül 2023, ss.64-66, (Özet Bildiri)
2018
20186. İŞ YAŞAMINDA CİNSİYET AYRIMCILIĞI: KADIN AŞÇILAR ÖRNEĞİ
ÇELİK M., ŞAHİNGÖZ S.
Gastronomi Zirvesi, Ankara, Türkiye, 22 - 25 Mart 2018, ss.83-84, (Özet Bildiri)
2017
20177. BOZOK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN YOZGAT YEMEKLERİNİ TANIMA DÜZEYİ
ÇELİK M., AKSOY M., ÖZKAYA F.
II. Uluslar arası Bozok Sempozyumu, Yozgat, Türkiye, 4 - 06 Mayıs 2017, cilt.2, ss.56-69, (Tam Metin Bildiri)
2017
20178. Geleneksel Bir Bayram Çöreği: Şanlıurfa Külünçe’si
ÇELİK M., YAMAN M.
ULUSLARARASI TURİZM VE KÜLTÜREL MİRAS KONGRESİ, Muğla, Türkiye, 4 - 08 Ekim 2017, ss.72-73, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2025
20251. GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNDE SOFRA ADABI ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME
ÇELİK M.
GASTRONOMİ ALANINDA TEMATİK ARAŞTIRMALAR -V-, OĞAN YENER, Editör, Çizgi Kitapevi, Konya, ss.179-187, 2025
2024
20242. YOZGAT YÖRESEL MUTFAĞININ UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ YİYECEKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
ÇELİK M.
ULUSLARARASI KALKINMADA YOZGAT'IN POTANSİYELİ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ, ÖZALP MUSTAFA, Editör, kriter, İstanbul, ss.235-246, 2024
2024
20243. EXAMINATION OF KYRGYZ CUISINE WITHIN THE FRAMEWORK OF GASTRONOMY INTERACTION: YOZGAT PROVINCE EXAMPLE
Çelik M.
3RD INTERNATIONAL FOOD RESEARCH CONGRESS, GÖKSEL SARAÇ MERYEM,CAN ÖZLEM PELİN,HASTAOĞLU EMRE, Editör, İksad Yayınevi, Sivas, ss.263-270, 2024
2023
20234. The use of sea food as an appetizer in Turkish gastronomy
Balıkçı E., Çelik M.
Current Approaches and Trends in Tourism Science, İrfan yazıcıoğlu Alper Işın Özgür Yayla, Editör, SRA, Klaipeda, ss.184-203, 2023
2023
20235. YÖRESEL YEMEKLERİN RESTORAN MENÜLERİNDE YER ALMA DURUMU: YOZGAT İLİ ÖRNEĞİ
ÇELİK M.
Gıda Bilimi ve Gastronomi I, Hayıt Fatma, Editör, İksad Yayınevi, Ankara, ss.285-305, 2023
2023
20236. GASTRONOMIC PRODUCT
ÇELİK M., BALIKÇI E.
GLOBAL CONCEPTS IN GASTRONOMY, Çekiç İbrahim, Oğan Yener, Editör, Eğitim Yayınevi, ss.125-144, 2023
2023
20237. GASTRONOMIC PRODUCT
Çelik M., Balıkçı E.
GLOBAL CONCEPTS IN GASTRONOMY, Dr. İbrahim Çekiç,Dr. Yener Oğan, Editör, Eğitim yayınevi, İstanbul, ss.125-145, 2023
2023
20238. Fırıncılık, Unlu Mamüller ve Hamur İşleri
ÇELİK M., BALIKÇI E.
Türkiye'nin Coğrafi İşaretli Gastronomik Ürünleri, Hasan Köşker, Fatih Ercan, Editör, Paradigma Akademi, Çanakkale, ss.177-205, 2023
2023
20239. KUYRUK YAĞI VE YOZGAT MUTFAK KÜLTÜRÜNDE KULLANIMI
ÇELİK M.
GIDA BİLİMİ VE GASTRONOMİ II, Hayıt Fatma, Editör, İksad Yayınevi, Ankara, ss.233-251, 2023
2023
202310. The use of sea food as an appetizer in Turkish gastronomy
BALIKÇI E., ÇELİK M.
Current Approaches and Trends in Tourism Science, İrfan yazıcıoğlu, Alper ışın özgür yayla, Editör, SRA Academic Publishing, ss.184-203, 2023
2023
202311. The use of sea food as an appetizer in Turkish gastronomy
Balıkçı E., Çelik M.
Current Approaches and Trends in Tourism Science, Yazıcıoğlu İrfan,Işın Alper,Yayla Özgür, Editör, SRA Academic Publishing, Klaipeda, ss.184-202, 2023
2022
202212. Yozgat Kültürel Turizm Kaynakları
Doğantekin A., Özdemir S., Soysal Demirci H., Tuncer M., Hayıt F., Balıkçı E., et al.
Yozgat Turizm, Güngör Ebubekir,Balıkçı Esra,Temiz Selman, Editör, Akçağ Yayınları, Ankara, ss.171-405, 2022
2022
202213. YOZGAT İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜ
ÇELİK M.
YOZGAT TURİZM, EBUBEKİR GÜNGÖR, ESRA BALIKÇI, SELMAN TEMİZ, Editör, AKÇAĞ, Ankara, ss.325-380, 2022
2022
202214. GELENEKSEL BİR BAYRAM ÇÖREĞİ: ŞANLIURFA KÜLÜNÇESİ
ÇELİK M.
Gastronomi Alanında Tematik Araştırmalar, Yener Oğan, Editör, Çizgi Kitapevi, İstanbul, ss.80-87, 2022
2022
202215. Yozgat Kültürel Turizm Kaynakları
Doğantekin A., Özdemir S., Soysal Demirci H., Tuncer M., Hayıt F., Balıkçı E., et al.
Yozgat Turizm, Güngör, Ebubekir, Editör, Akçağ Yayınları, Ankara, ss.171-405, 2022
2022
202216. GASTRONOMY AND RAOBOTICS KITCHEN
ÇELİK M.
DIGITALIZATION AND SMART TECHNOLOGIES IN GASTRONOMY, Cihan Canbolat , İbrahim Çekiç, Editör, EĞİTİM, İstanbul, ss.137-153, 2022
2022
202217. KITLIK VE YEMEK
ÇELİK M., KAZKONDU İ.
YEMEĞİN KÜLTÜREL TEMELLERİ, MUSTAFA AKSOY , İBRAHİM ÇEKİÇ, GÜL SEÇİL TAHMAZ, Editör, DETAY, Ankara, ss.158-176, 2022
2021
202118. Kars
ÇELİK M.
Türkiye lezzet rotaları, İrfan yazıcıoğlu, ümit sormaz, cihan canbolat, Editör, detay, Ankara, ss.198-205, 2021
2021
202119. The evalaution of eating out experiences of local tourists visiting gastronomy cities within the frame work of the expectation confirmation theory
ÇELİK M., AKSOY M.
gastronomy and hospitality studies in tourism, İrfan yazıcıoğlu, Alper ışın özgür yayla, Editör, peterlang, Berlin, ss.315-331, 2021
2020
202020. UNESCO GASTRONOMİ ŞEHRİ AFYONKARAHİSAR’I ZİYARET EDEN YERLİ TURİSTLERİN YEMEK DENEYİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
ÇELİK M., AKSOY M.
Gastronomi Araştırmaları, Oğan Yener, Editör, Çizgi kitapevi, ss.138-147, 2020
Bilimsel Kuruluşlardaki Üyelikler / Görevler
2017 - Devam Ediyor
2017 - Devam EdiyorTurizm Akademisyenleri Derneği TUADER
Üye